Szigor lett az engedményből - A kormány azt bábozza, hogy épp felpuhítja a civiltörvényt. Kérdés, hogy az EU eltűri-e, hogy megpróbálják megvezetni.

 
Tüntetés a civil szervezetekért a Hősök terén


A Velencei Bizottságot még nem vonta befolyása alá Soros György a kormánypárti politikusok szerint. Talán ennek tudható be, hogy a kabinet hajlandó figyelembe venni a testület véleményét, és átírni a civiltörvényt.

Legalábbis látszólag.

A Bizottság kifogásolta, hogy annak a civilszervezetnek, amelyik a határon túlról is kap támogatást, „külföldről támogatott szervezetként” kell feltüntetnie magát. Ezen a szabályon a kormány nem változtat.

Azt a rendelkezést viszont átírja, hogy a címkét az a civil szervezet veheti le magáról, amelyik három éven nem át nem fogad el pénzt külföldi szervezettől. Az új rend szerint ez az időszak egy évre rövidül.

A kurtítás ugyan látványos, ám önmagában nem értelmezhető. Csak azzal a ténnyel együtt, hogy megváltozik a civilek hazai finanszírozási környezete: a jövőben nem törvény dönt róla, hanem miniszteri rendelet, illetve gyakorlatilag a CÖF-höz közelálló emberek döntik el, mely szervezet  kaphat állami támogatást (lásd írásunkat a június 10-i Vasárnapi Hírek  8. oldalán).

Magyarán: hazai források hiányában egy év is simán elegendő egy civiltársaság ellehetetlenítésére. Ezt – az egyelőre hipotézist – erősíti, hogy a jelenlegi szabályozás szerint azt bélyegezik külföldről támogatott szervezetnek, amelyik 7,2 millió forintnál többet kasszíroz a határon túlról. A kormány „engedékenysége” nyomán viszont ez az értékhatár 0,5 millió forint lett, magyarán: sokkal több „nem kormányzati” szervezetet bélyegeznek meg, így – az új finanszírozási modellel – több társaságot lehet „lenullázni”. Ezen pedig nem segít az a szabályenyhítés, hogy – az adminisztrációs terheket csökkentendő – nem kell minden sajtómegjelenésen, illetve hivatalos dokumentumon feltüntetni, hogy „külföldről támogatott szervezet”.

Összességében, úgy tűnik, a kormány verbálisan puhított, érdemben szigorított a „civilszabályokon”. Ez pedig nem feltétlenül hatékony stratégia, ha reparálni akarja viszonyát az EU-val. Ugyanis az EP és az Európa Tanács egyaránt úgy gondolja, ha a civiltörvényt nem írja alapjaiban át a kormány, akkor nincs sok keresnivalója az EU-ban.

Ahol ily módon egyetlen tagállamban sem bélyegzik meg a civileket. Ez csak Putyin elnök Oroszországában divat.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!