Tüntetők ezrei vonultak az utcára Szíria fővárosában, Damaszkuszban és az ország több más településén, hogy Basar al-Asszad rendszere ellen tiltakozzanak. A szervezők a demonstrációt a „harag napjaként” hirdették meg.

A hatóságok ismét erőszakkal válaszoltak a megmozdulásokra, a pénteki ima után könnygázzal és gumilövedékekkel támadtak a tömegre. Damasz­kuszban legalább 15 ember meghalt. Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint a március közepe óta tartó megmozdulásokban már legalább 500 ember vesztette életét. Az ellenzék másik fellegvárát, Daraa-t hétfő óta blokád alatt tartja a katonaság. A víz- és áramszolgáltatást leállították, nem működnek a telefonvonalak és az internet sem. Az interneten megrázó videók keringenek a katonák kegyetlenkedéseiről. A héten az 1963 óta hatalmon lévő Baász párt 300 tagja lemondott, miután egy nyilatkozatban elítélték a vérengzéseket. A brit királyi család is visszavonta a szír nagykövet esküvői meghívóját, jelezve, hogy nem támogatják Asszad rezsimjét. Ugyanakkor az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem sikerült egyezségre jutnia, és meghoznia egy olyan határozatot, amelyben szankciókat vezetnek be a közel-keleti ország ellen.

Az Európai Unió külügyminiszterei tegnap rendkívüli ülést tartottak Brüsszelben, ahol a Szíria elleni szankciókról tárgyaltak. Lapzártánkig nem ért véget az ülés, azonban a szakértők biztosra vették, hogy a 27 miniszter meg fogja szavazni, hogy ne folyósítsák tovább a segélyeket a szír kormány számára. Azt is elképzelhetőnek tartották, hogy a fegyverembargóról és a beutazási tilalomról is döntést hoznak. Korábban Szíriát a térség egyik legstabilabb államaként tartották számon. A mostanihoz hasonló megmozdulásokra legutóbb 1982-ben, a jelenlegi elnök apja, Hafez Asszad idején került sor. Szíria geostratégiai helyzete miatt rendkívül fontos: Irán számára kapcsot jelent a libanoni Hezbollahhoz és Gázai övezetben befolyásos Hamászhoz. Ha Szíriában hatalomváltásra kerülne sor, az komolyan befolyásolhatná a nagyhatalmak – főként Irán és az Egyesült Államok – pozícióit a Közel-Keleten. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!