Csütörtökön még csak tüntettek a munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedések ellen, június 29-re azonban több közszolgáltató, közüzemi cégnél is figyelmeztető sztrájkot hirdettek a szakszervezetek.

Az egyelőre békés és pártpolitika-mentes demonstrációsorozattal, a munkabeszüntetésekkel azt üzenik a kormánynak: tárgyaljon végre a munkavállalók képviselőivel az őket érintő döntések előtt. A szervezők szerint ugyan az autós felvonulások, a tízezreket megmozgató nagygyűléssorozat elérte a célját, a figyelemfelkeltést, az viszont egyelőre nem látszik, hogy a döntéshozók megértették volna az üzenetet.

A hatalom azonban fél az erődemonstrációktól, ezt az is jelzi, hogy kormánypárti politikusok a szakszervezetek megosztottságának erősítésével igyekeznek tompítani a tiltakozások erejét. A rendőri vezetők pedig valamennyi rendőrt szolgálatban tartották, hogy ne vehessenek részt a „bohócforradalomban”. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke – aki magánemberként az egyik szervezője volt a bohócruhás tüntetésnek – lapunknak a hogyan továbbra vonatkozó kérdésünkre azt válaszolta: „nem állhatunk meg, nem engedhetjük meg, hogy visszamenőleges hatályú döntések szülessenek. Nem az a cél, hogy bárki 40 évesen nyugdíjba menjen, hanem az, hogy normális életpályánk, tisztességes fizetésünk legyen”. A további lépésekhez azonban a civil szervezetek és a szakszervezetek széles körű összefogására van szükség – tette hozzá. A mozdonyvezetők, a vasutasok, a volánosok, BKV-sok, villamosenergia-ipariak figyelmeztető sztrájkjai utáni napon, június 30-án a Syma-csarnokban nagygyűlést tartanak az ágazati szakszervezetek, ahova mintegy ötezer résztvevőt várnak a szervezők. Borsik János, az autonómok elnöke úgy fogalmazott: a kormány az utcára tette az érdekegyeztetést, így viselnie kell a következményeket. Ha nem kezdődnek meg a tárgyalások a döntések előtt, ősszel keményebb tiltakozó akciókra számíthat a kormány.


Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!