A hurrikánnal tarkított özönvízszerű esőzés tetőpontja csütörtökön volt. Több magyarországi folyón is árhullámok várhatók, komoly erőfeszítéseket kell tenni az árvízi védekezésben.

 
Kiöntött a Balaton a déli parton - Varga György (MTI) fotója Fonyódon készült csütörtökön

Az egész hét Yvette tombolásáról szólt. A hurrikánnal tarkított özönvízszerű esőzés tetőpontja csütörtökön volt. Kiöntött a Balaton a déli parton, a siófoki kikötő szinte eltűnt, több tízezer homokzsák védte a házakat, utakat, leállt a hajózás. Rengeteg fa kidőlt, sok helyen volt áramkimaradás a leszakított villanyvezetékek miatt. Akadozott a vonatközlekedés is a Balaton környékén.

A szél országszerte többtucatnyi háztetőt bontott meg, például kórházét és óvodáét is. A Bakonyban lévő Kabhegyen 140 km/órával fújt az északi szél. A legtöbb csapadék a Dél-Alföldön hullott: Kübekházán 40 millimétert mértek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán 26 házat megrongált a szél, ezért több mint 100 lakónak el kellett hagynia otthonát.

A mezőgazdaságnak sem tett jót Yvette: exportra már biztosan nem jut a magyar akácmézből, a zord időjárás miatt nem tudnak gyűjteni a méhek.

A gyümölcstermesztők sem boldogok, a cseresznye- és a barackfák is megsínylették a vihart. Péntekre már konszolidálódott a helyzet, megkezdődött a romeltakarítás. Több mint 1800 esetben kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk országszerte, 200 lakóépület és 60 közintézmény rongálódott meg a héten. A biztosítókhoz is több ezer bejelentés érkezett. Az egyik legnagyobb társaság 68 millió forintnyi kárbejelentést kapott.

Még nincs vége

Több magyarországi folyón is árhullámok várhatók, komoly erőfeszítéseket kell tenni az árvízi védekezésben, mondta az országos katasztrófavédelmi főigazgató, Bakondi György tegnap. Ezrek dolgoznak, hogy megakadályozzák a gátszakadást, s megvédjék a településeket.

Belvíz miatt tíz embernek kellett elhagynia otthonát szombat délelőtt a Vas megyei Bük településen, a Rákóczi utcában.

A Duna várhatóan ma délelőtt, a másodfokú készültség szintje alatt tetőzik a Győrhöz közeli Nagybajcsnál, Komáromnál vasárnap este lesz a csúcspont, Győrnél pedig a folyó 430-450 centiméter felett tetőzik, s ezzel ellepi várhatóan a rakpartot.

Ma délután tetőzik az újból áradó Mura Letenyénél. A vízzel elöntött mezőgazdasági terület nagysága 275 hektárra csökkent. A vízügyi igazgatóság szivattyúi nyolc telepen folyamatosan dolgoznak, eddig több mint 350 ezer köbméter vizet emeltek át.

Egy lett állampolgárságú kenust mentettek ki a megáradt Hernádból a katasztrófavédők Zsujta térségében szombaton.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!