Talán megvannak a gyilkosokŐrizetbe vettek két gyanúsítottat Borisz Nyemcov ellenzéki vezető múlt pénteki meggyilkolásával kapcsolatban – jelentette tegnap az orosz média Alekszandr Bortnyikovra, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatójára hivatkozva.

 
Vajon kik a megbízók? - Forrás: Profimedia-Red Dot

A letartóztatottaknak egyelőre csak a neve ismert. Ez alapján a sajtó azt feltételezi, hogy Anzor Gubasov és Zaúr Dadajev a kaukázusi térségből származik. A bűncselekmény idején a helyszínen volt Anna Duricka, Nyemcov ukrán barátnője is, de állítása szerint ő nem látta a politikus gyilkosát.

A Vlagyimir Putyin és rendszere legfőbb kritikusának tartott Nyemcovot, az RPR-Parnasz és az orosz Szolidaritás mozgalom társelnökét Moszkvában a Kreml közelében az utcán gyilkolták meg több lövéssel. Hogy ki, és főleg kinek a megrendelésére tette, egyelőre csak találgatni lehet.

Az orosz belpolitikát ismerők nem zárják ki, hogy a Kreml megrendelésére végeztek Nyemcovval, bár ezt természetesen az elnök szóvivője cáfolta.

Egy másik lehetőség, hogy – mint már nemegyszer előfordult – valamelyik nacionalista szervezet (a BORN, a Molodaja Gvargyija vagy a Nasi) aktivistái végeztek az ismert ellenzékivel. Szakértők megjegyzik, hogy ezek az „aktivisták” sokszor a Kreml hallgatólagos jóváhagyásával takarítanak el az útból ismert ellenzékieket vagy újságírókat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!