Sorsdöntők zárt körben. - Ezen a hétvégén a világ sorsáról döntenek egy titkos találkozón. Nem, ez nem túlzás, hiszen az amerikai jegybankárok szokásos évi zártkörű összejövetelének következményei mindenkire, így Magyarországra is érvényesek. Az idei megbeszélés körülményei arra utalnak, mintha tényleg vége lenne a válságnak.

 
Találkozó Jackson Hole-ban - illusztráció

Bár Jon Hilsenrath, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed „házi újságírója” azt találta mondani egyszer, hogy a Jackson Hole-i konferencián a büfében zajlanak a legfontosabb szakmai viták, kár lenne lebecsülni a jegybankárok nyár végi zárt körű klubjának jelentőségét. Különösen, hogy az elmúlt években rendre a Sziklás-hegységben található üdülőhelyen jelentették be az egymást követő válságkezelő intézkedéseket. Így például a „mennyiségi lazításnak” becézett ezermilliárdos piacélénkítéseket.

A számolatlanul szórt adódollárok nélkül kihaltak volna a tőzsdeparkettek, s talán a pénzügyi rendszer is összeomlott volna.

Nos, az idei találkozó legfontosabb üzenete, hogy a tanácskozásokat 2008 óta uraló befektetési bankárok az idén nem kaptak meghívót. Janet Yellen Fed elnök már hetekkel ezelőtt világossá tette, hogy idén a bankmentés helyett a munkaerőpiac kerül terítékre. Miként hosszú hónapok óta lehet tudni, hogy az amerikai jegybankárok októberben elzárják a tőkepiacokat mesterségesen tápláló pénzcsapokat.

Már ebből is gondolhatnánk, hogy a tengerentúlon megkezdődött a válságból való kilábolás. Amit csak megerősít a Fed nyár közepi ülésének a tanácskozás nyitányára időzített jegyzőkönyve. Amiből kitűnik, hogy az amerikai munkanélküliség a vártnál jóval gyorsabban apad. Ráadásul, a folyamat már egy éve tart. Ebből az elemzők arra következtetnek, hogy 2015 nyara helyett már tavasszal megindulhat az Egyesült Államokban a kamatemelési periódus. A zéró alapkamatról a 2 százalékos pályát célozhatják meg a jegybankárok.

Hogy mit jelent ez nekünk?

Először is észre kell vennünk, hogy Orbán Viktor tusványosi beszédével ellentétben, mégis csak a tengerentúli liberális demokrácia jöhet ki legelőbb a válságból. Azután fel kell készülnünk a dollár erősödésére és az amerikai kamatemelésre, mert ez felértékeli az Egyesült Államok kötvényeit. Különösen, hogy a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank sorozatos kamatvágásokkal történelmi mélypontra, 2,1 százalékra csökkentette az irányadó rátát, leolvasztva a forint korábbi kamatelőnyét.

A rekordmagasságúra emelkedett magyar államadósság finanszírozását nagyon megdrágíthatja az amerikai talpra állás, mert csak extra hozam ígéretével tarthatjuk meg a befektetőket az állampapírpiacunkon. Jackson Hole-ban, persze, nem a magyar államadósság miatt főtt a jegybankárok feje.

Egyelőre gőzük sincs, hogy mit kezdjenek a válságévek alatt felvásárolt, úgynevezett „toxikus eszközökkel”. A Fed mesebeli kiskakasként szívott fel minden rossz kötvényt, fedezetlen hitellevelet, eladhatatlan ingatlanok jelzálogán alapuló értékpapírt, csupa olyat, amelyek megbetegítették a bankokat. 4400 milliárd dolláros kötegről van szó! Ennyit nem lehet egyszerre felköhögni, mert azzal újra romba döntenék az éppen renovált piacokat.

Nincs egyszerű recept a megfelelő monetáris politikára a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben – mondta Jackson Hole-ban Janet Yellen, a Fed elnöke, érzékeltetve, hogy munkanélküliségi ráta mégsem elég jó indikátora a munkapiaci fellendülésnek, ezért még egy ideig indokolt a laza monetáris környezet fenntartása. A túl korai szigorítás – miközben az infláció a két százalék felé tart –, talán hátráltatná a munkaerőpiac teljes helyreállását Yellen szerint, aki továbbra is inkább galamb, mint héja, vagyis alacsonyan kívánja tartani a kamatokat.

Titokzatos találkozó
Nagy port vert fel pár hónappal ezelőtt, amikor kiderült, hogy Bajnai Gordon volt miniszterelnököt is meghívta soros ülésére a Bernát holland herceg által alapított Bilderberg-csoport. A kormányoldali paranoiát az sem enyhítette, hogy korábban Martonyi János volt külügyminiszter vagy Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter is részt vehetett a befolyásos üzletemberek, politikusok, médiaszemélyiségek és tudósok alkotta zártkörű társaság egy-egy „nem nyilvános”ülésén.
Bár a Bilderberg erősen rájátszik a titokzatosságra, amennyiben témáikat sem hirdetik meg, s rendre a közleményekkel is adósak maradnak, valójában az efféle világmegváltó, vagy csak egyetlen kontinens, esetleg térség jövőjéért aggódó klubok elterjedtebbek, mint gondolnánk. Más kérdés, hogy gyakran az olyan egészen nyilvános rendezvények is magyar részvétel nélkül zajlanak, mint mondjuk, a davosi Világgazdasági Fórum, ahová nyugodtan regisztrálhatnának a szakminiszterek vagy a kormányfő, ha lenne mondanivalójuk.
A hétvégén tartott Jackson Hole-i jegybankár-találkozó titkos is, meg nem is. A Sziklás-hegység koronaékszerének nevezett festői kirándulóhelyet még 1982-ben választotta ki Paul Volcker, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed akkori elnöke, aki a washingtoni hőség elől akart kimenekíteni egy értekezletet. Nos, a témákat azóta is minden évben bejelentik, a konferenciáról tudósítások is megjelennek, de belépőt jobbára csak a kiválasztott jegybankelnökök és tanácsadóik körében osztogatnak. Ott is csak módjával.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!