Jeremy Shapiro nyilatkozott a Vasárnapi Hírek munkatársának, Szűcs Ágnesnek.

 
 

Jeremy Shapiro a londoni székhelyű European Council on Foreign Relations (Európai Külpolitikai Tanács, ECFR) kutatási igazgatója. A Harvardon és a John Hopkins Egyetemen diplomázott, doktori fokozatát a Massachusetts Institute of Technologyn szerezte. Dolgozott a Brookings Institute neves védelmi politikai kutatóintézetnél, az amerikai külügyminisztérium stratégiai tervezőbizottságában, és Philip Gordon külügyminiszter-helyettes tanácsadója is volt az első Obama-kormányzatban.

Lapunk kérdésére: "– Mennyire érdemes komolyan venni Donald Trumpot, mikor azt mondja, elnökként nem küldene NATO-csapatokat a Baltikumba egy orosz támadás esetén?" az elemző így felelt: "– Nagyon is komolyan kell venni. Ez nem egy választási szólam, hanem Trump régi meggyőződése. De nem fogják megválasztani."


A teljes interjú a szeptember 10-én megjelent Vasárnapi Hírekben olvasható, "Minek az európai hadsereg?" címmel.

A beszélgetés számos forró világpolitikai témát érint:
Nincs ki ellen bevetni a közös európai hadsereget - Az orosz titkosszolgálat nem olyan jó, mint hisszük - Trump tényleg nem segítené meg a Baltikumot orosz támadás esetén – interjú Jeremy Shapiro amerikai biztonságpolitikai szakértővel.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!


Jeremy Shapiro

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!