Az oktatási államtitkár régi ígéreteket melegített fel, a közoktatási szakszervezetek viszont tüntetéssel köszöntik a pedagógusnapot.

Hoffmann Rózsa levelet írt a június első vasárnapján tartott pedagógusnapra, melyben az új közoktatási törvényről és a kidolgozott pedagógus-életpályamodellről tett korábbi ígéreteinek beváltásáról, és az összetartás erejéről értekezve köszöntött minden pedagógust. „Ha széthúzunk, ha megosztjuk erőinket, akkor csak lassabban, nagyobb erőfeszítések árán – vagy sehogyan sem érjük el céljainkat” – írta levelében az oktatási államtitkár, utalva a szakszervezetek és az államtitkárság közt feszülő ellentétekre is. Az elmúlt évben hosszas munkával készülő – és többször visszadobott – közoktatási koncepció alapvonalai ugyan már látszanak, konkrétumokról azonban még mindig csak keveset tudni. „Nagy változások előtt állunk” – fogalmazott az államtitkár, aki elsődleges céljának azt tekinti, hogy a koncepcióból törvény legyen, és a pedagógusok számára méltó anyagi és erkölcsi megbecsülést szerezhessenek.

A szakszervezetek viszont továbbra is csupán annyit kérnek, ne szorítsák ki őket az oktatási ügyeket érintő megbeszélésekből. „A tervezett nyugdíjmódosítások, a heti munkaidő növelésének, az éves szabadság csökkentésének a szándéka, az oktatási intézmények fenntartásának, irányításának, finanszírozásának tervezett módosítása, a pedagógusok élet- és munkakörülményeinek megváltoztatása érdemi egyeztetés, tárgyalás nélkül elfogadhatatlan” – áll a felhívásban. Épp ezért szerveztek demonstrációt az ünnep napján a szaktárca épülete elé, és már előre kilátásba helyezték: ha a megmozdulás nem vezet eredményre, szeptemberben további, többnapos demonstrációkat szerveznek majd.

Bár az oktatási államtitkárság gőzerővel dolgozik a közoktatási koncepció elkészítésén, hogy a következő tanév már annak szellemében kezdődhessen, magát a 2011/2012-es tanévet egyelőre nem tudni, mikor kezdhetik meg a tanulók és tanáraik – már ha megkezdik egyáltalán. 20 éve mindig bejelentették május közepéig, milyen napon kezdődik az iskola, illetve a szünetek és az érettségi menete is ekkor derült ki a következő tanévre vonatkozóan. Már június van, az államtitkár mégis csak üdvözletét és jó tanácsait küldte a pedagógusoknak. 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!