Már Pintér Sándor is érdeklődik a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal üzletelő szaúdi olajmágnás Ghaith Pharaon gyanús ügyei iránt. Pontosabban az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) vizsgálja az illetőt.

 
Pintér Sándor - Fotó: Kovács Tamás, MTI

Ugyanis a Tiborcz ingatlanportfóliójába tartozó József nádor téri Postabank-székházat is megvásároló üzletember szerepel az FBI és az Interpol körözési listáján is. Ez egyébként a belügyminiszter leveléből derül ki, amit a Szaúd-Arábiai Királyság nagykövetének írt, hogy további információkat szerezzen Pharaonról.

A férfival a Magyar Nemzeti Kereskedőház 2015-ben közös céget is alapított, annak ellenére, hogy a kilencvenes évek elején strómanként szerepe volt az USA egyik legnagyobb banki csalásában, ahol a kár elérte a 12 milliárd dollárt. Pintér levele szerint kérték az FBI-t, hogy pontosítsák a férfi adatait, aki három különböző születési adattal szerepel a különböző nyilvántartásokban. Az AH megkapta az FBI-tól az általuk keresett személy ujjlenyomatait, így végleg bebizonyosodott, hogy ugyan arról a személyről van szó, amennyiben beteszi a lábát Magyarországra, arról értesíteni kell az amerikai szövetségi nyomozóirodát. A Pintér által írott levélből az is kiderül, a 2002-es francia parlamenti jelentés úgy írt Pharaonról, mint aki kapcsolatban áll terrorszervezetek, köztük az al-Kaida által használt iszlám pénzügyi hálózattal. Tiborcz István az arab világ legjelentősebb üzletembereivel van kapcsolatban, a fentiek szerint nem csak a jóhírűekkel, és ez már a belügyminiszternek sem tetszik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!