Az Európai Parlament (EP) felkéri Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben a macedón igazságügyi rendszert és jogállamiságot, értékelje újra a Nikola Gruevszki számára nyújtott menedékjogot, és indítsa meg Szkopjének történő kiadatását.

Schöpflin György, a Fidesz EP-képviselője erre úgy reagált: a kormánynak ezzel nem kell törődnie.

Az EP által elfogadott határozat – melyhez szocialista képviselők és Judith Sargentini nyújtotta be a Gruevszki-módosító javaslatokat – felszólítja a magyar hatóságokat, bocsássanak rendelkezésre minden információt és magyarázatot a Gruevszki-ügyről. Az elfogadott módosítások szerint Magyarország beavatkozott Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság belügyeibe, valamint semmibe vette az ország igazságszolgáltatását és jogállamiságát azzal, hogy titkos diplomáciai segítséget nyújtott a volt kormányfőnek a hazájából való elmenekülésre. Az EP-határozat kimondja azt is: a macedón bíróság alapos és átlátható jogi eljárást követően ítélte két év börtönbüntetésre Nikola Gruevszkit a hatalommal való visszaélés miatt. Az Európai Parlament „arra ösztönzi a különleges államügyészt és a bíróságokat, hogy zárják le a politikai és bűnügyi törvénysértésekkel kapcsolatos, folyamatban lévő ügyekre vonatkozó vizsgálataikat, és a felelősöket állítsák bíróság elé”, írja a Népszava.

Schöpflin György EP-képviselő „érvényes, de eredménytelen” kísérletet tett arra, hogy negligálja a parlament határozatot.

Szerinte emiatt nem kell lépnie a Fidesznek, és valószínűleg nem is fog. Ez csak egy európai parlamenti határozat, nincs kötelező ereje, és emiatt a magyar kormánynak nem kell különösebben izgulnia, magyarázta. Arra, hogy számos jobboldali/néppárti EPképviselő is megszavazta az országjelentést, s benne a kiadatásra vonatkozó felhívást, a fideszes politikus úgy reagált: nem látta a szavazási listát.

Az Európai Néppárt (EPP) tagjai jóváhagyták a szöveget, mindössze 20 EPP-s nyomta meg a nem gombot, közülük tizenketten a magyar delegáció tagjai. A parlamenti jelentést a Fidesz minden jelen lévő EP-képviselője elutasította, még Tőkés László is, aki a szakbizottsági szavazáson igennel szavazott. Kósa Lajos szerint azért tette ezt, mert vannak benne kritikus megjegyzések a macedón igazságszolgáltatásra nézve.

A parlament továbbra is aggasztónak találja a széles körű korrupciót, és kifogásolja, hogy a magas szintű korrupciós ügyekben kevés bírósági ítélet született. Egyúttal azonban üdvözli a korrupció megelőzése terén elért kezdeti eredményeket.

 

Címkék: Európai Parlament

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!