A kurdok elleni offenzívával fenyegetőzik a török elnök. Ha Erdoğan csakugyan kiadja a parancsot csapatainak a támadásra, az új frontot nyithat a szíriai háborúban. Ám ehhez még az amerikaiaknak és az oroszoknak is lesz egy-két szavuk.

 
Már csak a parancsra várnak a török tankok a szíriai határon. A kurdok ellen tervezett támadás drámai következményekkel járhat. - Fotó: Cem Genco, Anadolu Agency / AFP

Ankara hivatalosan azzal indokolja a katonai előkészületeket, hogy a szíriai kurd YPG milícia a Törökországban betiltott és terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szárnya, amely az 1980-as évek óta harcol az autonómiáért.

A kurdok megerősödése szemlátomást aggasztja a török kormányt. Az YPG csakugyan jelentős tényezővé nőtte ki magát az utóbbi években, az Egyesült Államok fontos szövetségese lett a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet (IS) elleni háborúban. A 30 ezer katonát számláló milícia nagyobb területet tart ellenőrzése alatt a határvidéken, Afrin térségében, és bírja az amerikaiak támogatását. A washingtoni külügyminisztérium szóvivője, Heather Nauert óva intette a török vezetést, hogy támadást indítson ellenük.

Eközben a török hadsereg vezérkari főnöke, Hulusi Akar Moszkvában próbál jóváhagyást szerezni az offenzívához. Ez sem egyszerű feladat, mert a térségben orosz katonák is állomásoznak, a légteret pedig de facto az orosz légierő ellenőrzi. Ez pedig azt jelenti, hogy a törökök aligha küldhetnek egyoldalúan harci gépeket a régióba.

Az oroszok által támogatott damaszkuszi rezsim közölte, hogy lelövi a török repülőket, ha bemerészkednek Szíria légterébe. Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter ennek dacára megerősítette főnöke fenyegetését: „Be fogunk avatkozni Afrinban.”

Nyomatékul a török hadsereg tankokat vont össze a szíriai határ mentén, és elszórtan tüzérségi támadásokat indított a kurdok ellen.

A 2011 óta tartó szíriai háború további eszkalációja beláthatatlan következményekkel járna. Az egyre áttekinthetetlenebbé váló konfliktusnak legkevesebb 340 ezer halálosa áldozata van, de egyes becslések szerint ennél jóval többen, akár félmillióan is meghalhattak már. A háború milliókat űzött el otthonából, ez volt a 2015-ös európai menekülthullám egyik kiváltó oka is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!