A kriminalizáció ellen, a méltó lakhatásért szólalnak fel lakhatási szervezetek az Alkotmánybíróság előtt vasárnap 17 órától A Város Mindenkié (AVM) hajléktalan aktivistákat és szövetségeseiket tömörítő csoport szervezésében.

 

Felhívásukban azt írják, az októberben életbe lépett törvény hatására elüldözték a hajléktalan embereket a frekventált városi helyekről. Bár a törvény ezt nem tenné lehetővé, több budapesti erdős területen bontották el engedély nélkül az ott élők kunyhóit, és pusztították el tulajdonukat.

Nem csak a kriminalizáció, a kilakoltatások is felpörögtek az elmúlt időszakban: csak 2018. május-júniusban 1486 kilakoltatásra került sor, míg 2017-ben összesen 3600 ilyen eset történt. A tiltakozó civil és szakmai szervezet arra szeretné felhívni a figyelmet: a hajléktalanság oka a megfizethető lakhatás hiánya, amelyre a megoldás a hajléktalan emberek zaklatása helyett a kilakoltatások megakadályozása és a megfelelő lakáspolitika lenne, ami mindenkinek biztonságos és megfizethető lakhatást biztosít. Nem csak a civilek tartják emberi méltóságot sértőnek ezt a gyakorlatot: a kaposvári és a székesfehérvári bíróság is kezdeményezte az Alkotmánybíróság egyedi normakontroll eljárását, mivel a hajléktalan embereket büntető jogszabály több ponton is ellentétes az Alaptörvénnyel.

FOTÓ: DRASKOVICS ÁDÁM

 

Címkék: hajléktalan

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!