Gigászira duzzadt az államadósság.
- A gyenge forint gazdaságpolitikája üríti a kormány zsebét.
- Csak az unió „kegyéből” javulnak a gazdasági mutatók.

 
Uniós forrásból virít Orbán - az illusztráció forrása Profimedia

Megint elszaladt az államadósság: a Magyar Nemzeti Bank szerint a második negyedév végén 25 878 milliárd forinttal tartozott a magyar kormány. Így a GDP 79,2 százalékára rúg az államadósság, szemben a tavaly év végi 76,9 százalékkal. Megeshet, hogy decemberre pár százalékkal lejjebb tornásszák az adósságrátát, ám csökkenő pályájáról akkor sincs szó, noha az adósságcsökkentést már 2010-ben célul tűzte ki a miniszterelnök.

Az államadósság „elhízása” olyan üzletekkel magyarázható, mint például a Budapest Bank megvásárlása. Az Orbán által vizionált nemzeti bankrendszer felé tett egyetlen lépés 195 milliárd forinttal növelte az adóssághegyet.

Ennek duplájára, közel 400 milliárd forintra rúgott a nettó hitelfelvétel, tehát az adósságfinanszírozás egyenlege. És még ennél is nagyobb tehertételt, 508 milliárdot jelentett a forintgyengülés negyedéves hatása. Az immár gazdaságpolitika szintjére emelt forintgyengítés, amely úgymond a gazdaságélénkítést szolgálja, a devizaadósságot is drágítja.

A borongós jegybanki statisztikát ellensúlyozhatná a KSH jelentése, miszerint a kormányzati szektor hiánya az első fél évben 324,4 milliárd forinttal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Amíg tavaly már félévkor a GDP 3,2 százalékáig nyújtózott a hiány, addig az idei első fél évben csupán 1,1 százalékot tett ki. Az ok: a bevételek még a kiadásoknál is gyorsabban nőttek.

Csakhogy a bevételek közül két számjegyű növekedést csupán az úgynevezett „egyéb bevételek” hoztak – ezek 29 százalékkal izmosodtak az első fél évben. Hogy mi hozott ennyit a kormányzati konyhára? Nos, az európai uniós támogatások bővülése tornászta fel ennyire ezt a bevételi sort. Magyarán, miközben a kormány folyamatosan ostorozza az EU-t, szinte kizárólag a közösség pénzéből tudja javítani a sokat fényezett gazdasági mutatókat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!