Soha ennyit nem kellett még magyaráznia Euró­pa-napon politikusnak viszonyát az Európai Unióhoz, mint tegnap délután a Millenárison, az EU születésnapján. Surján László (Fidesz), az Európai Parlament alelnöke úgy fogalmazott megnyitóbeszédében, hogy rossz a rosszal, de rosszabb nélküle, majd leszögezte: a kritika nem elutasítás és „ha haragszik, érted haragszik” – utalva ezzel az elmúlt időszakban megszaporodó uniós bírálatokra a kormányzati kommunikációban.

 
Ünneprontók

A teljes bizonyosság kedvért azért megkérdeztük az elnök urat, vajon Orbán Viktor EU-t bíráló szavai miatt nehéz-e manapság az Európa- napi szónok élete. Surján szerint a 2008-as válság óta Európa-szerte azt látjuk, hogy a tagállamok polgárai uniós intézményekbe vetett bizalma csökken, ami teret enged a szélsőséges populista megnyilatkozásoknak. Nem leszünk gyarmat?! – kérdezhetné az egyszeri zsurnaliszta. De az EP-képviselő nem az orbáni megnyilatkozásokra gondolt éppen, hanem a hollandokra, akik Románia schengeni csatlakozását akadályozzák. A magyar példánál maradva meg el kell választani az Orbán-féle kritikát a zászlót égető eszementektől. Az előbbit a konstruktív kritika, közös munka jellemzi, hiszen mi magunk vagyunk az unió, az utóbbit pedig marginalizálni kell, mert káros – magyarázta az alelnök.

A felvilágosodás ezen érett fokát tartotta kívánatosnak Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára is, aki szerint ezt a magyarok már el is érték. Mint mondta, minden Európából érkező sajtó- és politikai támadás ellenére(!) a friss közvélemény-kutatások szerint hazánk polgárai az uniós átlagot meghaladó hányada támogatja még mindig az európai integrációt és benne Magyarország részvételét, ráadásul felismerésből és nem vak hit által vezé­relve. Európai elkötelezettségünket példázza, hogy köztársasági elnöknek éppen egy európai parlamenti képviselőt választott a magyar parlament – lepte meg a hallgatóságát az államtitkár.

Az Európa-napon kiállított grafikákból kiderült: az uniónak köszönhetően szabadon utazhatunk, olcsóbban telefonálunk, jobban keresnek a gazdák, többen mennek külföldre ösztöndíjjal és úgy általában 8 ezer milliárd pluszban vagyunk a tagságnak köszönhetően. A számtalan program és előadás közepette az meg már csak megmosolyogtató közjáték volt, hogy az egyik színpad előtt csupán négy szék sorakozott, de a helyszín legalább így gyorsan betelt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!