Ki ne szeretné a rejtélyes üzeneteket? Pláne megtalálni izgalmas, és kideríteni, miért adták fel őket. A palackposták egy időben nagyon népszerűek voltak, így sokan árgus szemmel figyelték a vizet, hátha rábukkannak egy ilyen utazó levélre. Aminek néha nem várt haszna is volt.

Egy schilling – ennyi üti a markát annak a szerencsés német házaspárnak, akik az Amrum-szigetek partján sétálva felfedezték a világ legrégebbi palackpostáját. 108 évet hánykolódott az üzenet a vízben, még a Brit Óceánkutató Intézet bocsátotta útjára, hogy a tengeri áramlatok irányát vizsgálja. Ezer ilyen üzenetet készítettek 1904 és 1906 között, ezek közül rengeteget még abban az évtizedben vissza is küldtek, aki pedig így tett, az kapott cserébe 1 schillinget, ennyi volt a becsületes megtalálók jutalma. Ám a háborúkitörések után az intézet nem kapott egy levelet sem, de a kísérletet sikeresnek ítélték. Most viszont még egy palack visszatért eredeti gazdáihoz, cserébe pedig a német házaspár is megkapta a maga schillingjét. Stílusosan egy 108 éves darabot.

Nem kapta meg

A 108 éves kuriózum egyébként egy szívhez szóló üzenetet taszított le a legöregebb palackpostát megillető trónról: addig ugyanis az a 101 évig úszó üveg tartotta a csúcsot, amit egy német férfi, bizonyos Richard Platz postázott az ismeretlen megtalálónak még 1913. május 17-én. Azt kérte benne, bárki is fedezi fel üzenetét, juttassa vissza hozzá. Az üzenet viszont 101 évig hánykolódott a tengerben, amíg egy balti-tengeri halász, Konrad Fischer (a név kötelez!) ki nem pecázta. Platz helyett azonban már csak unokájának, Margaretnek tudta visszajuttatni a levelet, akinek ráadásul ez az egyetlen személyes tárgya nagyapjától, aki még jóval az ő születése előtt elhunyt.

Jó lenne rálelni

A történelem legelső vízbe dobott üzenetét is hasonló céllal bocsátották egyébként útnak. Időszámításunk előtt 310-ben egy görög filozófus-természettudós, Theophrasztosz indított útnak egy dobozba zárt levelet, hogy bizonyítsa a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán közti kapcsolatot. Jó hír az elvakult kincskeresőknek, hogy az üzenetet soha senki nem találta meg eddig, így ha valaki mégis rábukkan, garantáltan a világ legrégebbi palackpostájának felfedezője lehet.

Az író ért csak célba

Kolumbusz Kristóf komoly szerepet szánt a maga palackportájának. Amikor először indult vissza megpakolt hajójával az Újvilágból Spanyolországba, a biztonság kedvéért bedobott egy lezárt üzenetet is a vízbe, hogy minden lényeges információt, amit megtudott a frissen felfedezett vidékről, megosszon királynőjével még akkor is, ha ő maga véletlenül nem érne haza sosem. Mint tudjuk – Kolumbusz végül sikeresen visszatért, üzenete azonban valahol célt tévesztett, azt ugyanis nem találták meg sosem.

Megmentett megtaláló

Hoa Van Nguyen életének bizonyára a legszerencsésebb napja az volt, amikor Thaiföldön lehajolt egy üresnek látszó üvegért a parton. Az üzenetet, amit kapott, Dorothy és John Peckham adták fel 1979-ben, amikor Hawaii partjainál hajóztak. Mellékeltek 1 dollárt is, hogy a megtaláló vissza tudja nekik küldeni saját levelüket. Hoa Van Nguyen nem is tétovázott, amikor 1983-ban rábukkant a felszólításra. Megírta az Amerikában élő párnak, hogy bátyjával együtt Thaiföldön bujkálnak, mindketten a vietnami hadseregben szolgáltak korábban, ám elmenekültek a kommunista rezsim elől. Óriási szerencséjükre kiderült, hogy Peckhamék véletlenül mindketten az amerikai bevándorlási hivatalnál dolgoznak, így végül két évvel később a két katonaszökevénynek sikerült elrepülnie az Egyesült Államokba, ahol az amerikai pár segített nekik ügyük elintézésében is.

A közösségi média ereje

Norvégia és Svédország között nem is olyan nagy a távolság. Mégis: egy norvég kisfiúnak viszonylag sokat kellett arra várnia, hogy 2004-ben útnak indított üzenetének megtalálói megtalálják őt magát is. Igaz, nem sok segítséget adott ehhez: „Egy fiú vagyok, aki szeret trambulinozni. Hermannak hívnak, 9 éves vagyok” – így szólt az üzenet. Sarah Hoffmann és családja halászta ki a jó állapotban lévő levelet a vízből Göteborgtól nem messze, 2012-ben. Sarah akkor ki is tette Facebook-oldalára az üzenetet, ám senki sem jelentkezett. Idén valamiért eszébe jutott a kisfiú, aki szeret trambulinozni, így újra megosztotta a levélről készített fotót. A közösségi média most lelkesen vetette bele magát a keresésbe, 9000 ezren osztották tovább a képet, így sikerült 24 óra alatt megtalálni Hermant. Hogy szeret-e még trambulinozni, az sajnos nem derült ki a történetből.

Talányos próbálkozás

Bár nem töltött túl sok időt a vízben, mégis az egyik legizgalmasabb üzenet Jonathané, a titokzatos kanadai férfié. 1985-ben „adta fel”, de kissé szokatlan módon címzettje is volt. A levél így szólt: „Mary! Te egy csodálatos ember vagy. Remélem, hogy tudjuk tartani a kapcsolatot. Megígértem, hogy írok. Örökké a barátod, Jonathan. Nova Scotia, 1985.” Sajnos a történet nem ért romantikus véget: Mary helyett egy horvát férfi találta meg 6000 kilométerrel odébb, otthonától nem messze az üveget. A levelezőpartnerekről pedig azóta sem derült ki, hogy kicsodák, és miért próbáltak így kapcsolatba kerülni egymással. S így az sem, hogy egyáltalán kapcsolatban maradtak-e, vagy Mary megsértődött, mert Jonathan mégsem írt, pedig megígérte…

Szomorú befejezés

Sajnos nem jött össze a románc a 21 éves Frank és a 18 éves Brenda között sem. A II. világháborús veterán, Frank Hayostek 1945-ben dobott vízbe egy üzenetet, amelyben csak annyit írt, hogy a harmadik karácsonyát tölti egyedül. Magányos levelére végül egy ír fejőlány, Brenda O’Sullivan válaszolt, nyolc hónappal később. Bár sosem látták egymást, hét éven keresztül kitartóan leveleztek. Szerelmüknek egy idő után a távolság sem szabhatott határt, Frank ugyanis addig spórolt, míg átutazhatta az óceánt. A pár azonban nem bírta a történetüket felkapó média óriási nyomását, így végül szétváltak útjaik, Frank egyedül tért vissza Amerikába. És hogy még tragikusabb legyen a befejezés: még egy évig leveleztek, ám ekkor Frank megnősült. Brenda soha többé nem írt neki.

Végül egymásra leltek

Minden idők legszomorúbb, üvegbe zárt üzenete egy francia édesanya tollából származik. A La Manche-ba dobta, és csak annyit írt bele: „Bocsáss meg, hogy olyan dühös voltam az eltűnésed miatt. Bocsáss meg, hogy nem tudtalak megvédeni a haláltól.” Ez talán minden idők legrövidebb ideig utazó palackpostája is, 2002-ben ugyanis alig néhány héttel azután, hogy a francia édesanya bocsánatot kért 13 évesen elhunyt gyermekétől, Angliában Karen Liebreich megtalálta azt, Kent partjainál. Karent nem hagyta nyugodni a végtelenül szomorú üzenet, ám hiába kutatott a „feladó” után, nem sikerült nyomára akadnia. A történetből végül 2006-ban könyvet is írt Üzenet a palackban címmel. A könyv igazi bestseller lett. És megjelenése után néhány hónappal jelentkezett a francia asszony is, aki megírta azt a bizonyos levelet. A két nő nem sokkal később találkozott személyesen is, hogy átbeszéljék a közös élményt, ám a francia anya nevét Karen soha nem árulta el.

 

 

4800
palackpostát bocsátott
vízre 1996-ban egy kanadai
halász, Harold Hackett.
Eddig több mint 3100
darabot vissza is juttattak
hozzá a megtalálók. 1700
levél viszont még keresi
gazdáját.

 

„A Titanicról, isten veletek...”
– ez volt a 19 éves Jeremiah Burke utolsó üzenete a
világnak, mielőtt a hajókatasztrófában életét vesztette.
A sors fintora, hogy egy évvel később az üvegbe zárt
levelet otthonától nem messze, Írország partjainál
mosta partra a víz.

 

A 16. században I. Erzsébet angol királynő utasítására az angol
haditengerészet használt üvegeket dobált a vízbe, ezekben
próbálták partra küldeni az ellenséges csapatokról megszerzett
titkos információkat. A királynő utasítása szerint mindenkit, aki
véletlenül megtalált és kinyitott egy ilyen üzenetet, bár nem volt
tagja az angol flottának, halálra kellett ítélni. Arról sajnos nincs
adat, hogy ezen utasítások hallatán bárki bevallotta volna, hogy
talált ilyen palackot…

Címkék: történelem

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!