Hamarosan folytatódhat az eljárás E. Zsanett ellen, mert az ügyészség a teljes iratanyagot áttekintve elrendelte a nyomozás folytatását a hamis váddal gyanúsított fiatal nő ellen – nyilatkozta lapunknak Magyar György.

Zsanett még 2007 májusában, egy buli után hajnalban autóval hazafelé tartott, az iratai nélkül. Igazoltatták, s a hatósági ellenőrzést követően nemi erőszak elkövetésével gyanúsított meg akkor öt fiatal rendőrt, akiket munkájukból felfüggesztettek. Kettőt tényleges erőszakkal, hármat pedig azzal gyanúsított, hogy végignézték az erőszakot, majd hazakísérték, s 20 ezer forintot is követeltek. Ekkor indult ötük ellen a közvádas eljárás.

A rendőröket alig egy hónapja jogerősen felmentette a Fővárosi Ítélőtábla, lényegében megerősítve a Fővárosi Bíróság két éve hozott ítéletét, amely a rendőröket a szexuális bűncselekmény és a személyi szabadság megsértése, zsarolás, illetve vesztegetés vádja alól egyaránt felmentette. Az akkori verdikt a közvádas perben csak kötelességszegés és hivatali visszaélés miatt mondta ki bűnösségüket, pénzbüntetésre ítélve őket, mert igazoltatáskor elhagyták posztjukat. A lány és védője, dr. Tuza Péter ezek után indított úgynevezett pótmagánvádas eljárást az öt rendőr, T. Péter, F. Zsolt, R. Gábor, B. Gergely és I. Tibort ellen – ebben a büntetőperben született a június végi jogerős döntés. A pótmagánvádra azután került sor, hogy az esettel kapcsolatos ügyészségi vizsgálat – többek közt pszichológusi szakvéleményekre is alapozva – úgy találta, Zsanett vádjai alaptalanok. Ezért viszont Zsanett ellen kezdeményezett eljárást hamis vád miatt az ügyészség, ám ezt a pótmagánvádas ügy lezárásáig fel kellett függeszteni. Ez folytatódhat nemsokára Magyar György ügyvéd, az egyik rendőr védője szerint. Az öt rendőr – akik közül csupán egy hagyta el az egyenruhás testületet időközben – az állam ellen a velük történtek miatt kártalanítási, Zsanett ellen pedig kártérítési polgári pert kezdeményezett.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!