Moszkvával együtt emlegetik Magyarországot – ám ez csöppet sem öröm, ugyanis a magyar–orosz közös mozgás az amerikai választási kampány befolyásolását vizsgáló bizottság jegyzőkönyveiben köszön vissza.

 
Putyin és Trump - Fotó: Saul Loeb, AFP


Robert Mueller különleges ügyész – akit az amerikai igazságügy-miniszter Jeff Sessions nevezett ki, hogy kivizsgálja, miképp avatkoztak be az oroszok a tavalyi választásba – múlt héten vádat emelt a Trump-kampány három résztvevője ellen. Most nyilvánosságot látott a Kongresszus Hírszerzési Bizottságának jegyzőkönyve: egy újabb külügyi kampánymunkás vallomásából úgy tűnik, hogy magyar szál is felfedezhető az ügyben.

Paul Manafort az ügyben a nagyhal, ő volt kampányfőnök 2016 augusztusáig, ám akkor erős oroszországi kapcsolatai miatt – melyeket az amerikai sajtó feszegetett – elővigyázatosságból megváltak tőle. (Évekig a Putyin járszalagján tevékenykedő Janukovics volt ukrán elnök tanácsadója volt.) Cégtársa, Rick Gates is vád alá került, mégpedig eltitkolt, hetvenmillió dolláros jövedelemre vonatkozó adócsalás vádjával. Ez akár húsz évet is jelenthet, így egy esetleges vádalkuban betonbiztos tárgyalási alap Mueller kezében. A különleges ügyészről nem árt tudni, hogy 2001–2013 között volt az FBI igazgatója (azaz George W. Bush nevezte ki, és Obama is sokáig megtartotta), amúgy vietnami veterán, hajdani tengerészgyalogos: kemény fiú.

A legkonkrétabb és az orosz befolyásoláshoz legszorosabban köthető vád egy George Papadopoulos nevű fiatalembert érint, aki ellen Mueller azért emelt vádat, mert hamisan tanúzott az FBI-nak. Trump minimalizálni igyekezett a fiatalember szerepét a kampányában, mondván: nem is ismerte, a harmadik vonalban volt a külügyesek között. A baj csak az, hogy tavaly tavasszal Trump büszkélkedve sorolta név szerint azokat az ifjú, tehetséges és dinamikus embereket, akik kampányát külügyi vonalon segítik. Papadopoulos köztük volt. Ahogy Carter Page is, hajdani tengerésztiszt, energiaipari befektetési bankár és egyetemi oktató, akinek a kongresszusi bizottság előtt tett 243 oldalas vallomása a napokban lett nyilvános.

„Noha a meghallgatás zárt ajtók mögött történik, a jegyzőkönyvet nyilvánosságra hozzuk” – mondta november 2-án Michael Connaway levezető elnök Carter Page meghallgatásán a Capitoliumon. Pár nappal később nyilvánosságra is hozták, ezzel mintegy aknamezőre vezetve a kíváncsiskodókat.

„– Volt közvetlen kapcsolata Trump jelölttel?

– Nem volt.

– E-maileztek?

– Közvetlenül nem.

– Ismerte Manafortot, Papadopoulost, Michael Flynnt (három hétig nemzetbiztonsági főtanácsadó, oroszgyanú miatt lemondott)?

– Felületesen.

– Ki volt a felső kapcsolata? Corey Lewandowski (kampánymenedzser), J. D. Gordon (külügyi vezető)?

– Igen.

– Kivel állt kapcsolatban a Putyin-rezsim hivatalosságai közül?

– Dvorkovics, Ivanov és Gyivjukin az elnöki hivatal részéről.

– Miért ment Moszkvába 2016 júniusában?

– Egyetemi oktató vagyok, 500 oldalas anyagom van, gyakran tartok előadást.

– Miről?

– Nem emlékszem.

– Kért engedélyt a moszkvai úthoz?

– Nem.”

Ám a Trump-kampány egyik menedzsere, az említett Lewandowski emlékezete felfrissült, elmondta, annak idején azt kérte Page-től, ne a Trump-kampány égisze alatt látogasson az orosz fővárosba.

Eddig nem is volna számunkra húsbavágó a történet, átlagos kémregény, majd kérnénk egy olvasóbarát szexuális szálat bele. Ám mint arra Göllner András kanadai politológus felhívta a figyelmet, mutatkozott egy magyar szál is. Szemerkényi Réka volt washingtoni magyar nagykövet addig tett-vett az augusztusi Republikánus Konvención, hogy az emlegetett J. D. Gordon volt Pentagon-szóvivőt, Trump kampánykülügyének de facto vezetőjét sikerült Budapestre csábítania egy-két napra. Ahol is orosz egzekutívokkal (operatív személyekkel) találkozott, titokban, magyar segédlettel. Ám később nem lett ebből összeborulás,  sőt Trumpnak is ciki egy ennyire putyinista nyugati ország vezetése. Szemerkényit kirúgták, emlékezetes a miniszterelnök megszólalása: „nőügyekkel nem foglalkozom”, és sértetten elkezdett Pence alelnökre fogadni, hátha Nixonként bukik bele Trump az orosz bevatkozás ügyébe. Mert mikor Szergej Makrov Kreml-tanácsadó a Daily Beastben ünnepli a szoros magyar kapcsolatokat, mikor Leonyid Resetnyikov nyugdíjas FSZB-altábornagy, az eurázsianista-duginista Cárgrád Tv elnöke Orbán politikáját orosz-szempontúan „ideálisnak” jellemzi, azzal nehéz együttélni a nyugati világban.

Magyarország megbízhatatlan NATO-partner lett, a szövetséges nyugati országok visszatartanak kényes titkosszolgálati információkat a magyar társszervek elől. Orbán rosszul tanulta meg Románia 20. századi sikeres hintapolitikáját, Putyin hasznos hülyéje lett. Az ember, aki elhitte magát, aki úgy viselkedik nagyhatalmi ütközőtérben, mintha minimális esélye is lehetne annak, hogy viharzónában ő szellentse a passzátot.

VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!