- Vagy nincs, vagy nagyon drága

- A háztartások ötöde fával fűt, már ha meg tudja fizetni

- 190 ezer családot löktek ki a gáz- és áramellátásból

 
600 000 otthon azaz a 3,2 millió háztartás majdnem ötöde fűt az egyre dráguló tűzifával különböző becslések szerint - illusztráció: Kállai Márton

Drámaian sok otthont kapcsoltak le a közművekről 2010 óta: 166 ezer lakást kötöttek le a vezetékesgáz-rendszerből, illetve 23 ezer hajlékban „leverték” az áramot. Azaz, magyarázza Tóth Bertalan, egyre nehezebb fűteni az otthonokat. Persze az emberek nem jószántukból szakadtak le a közüzemi rendszerekről, hanem fizetésképtelenség okán. És ebben nagy szerepet játszottak a borsos gáz- és áramtarifák. Miközben

Tóth Bertalan szerint a világpiaci tarifák rég becsúsztak a rezsicsökkentés árszintje alá, a kabinet nem tett semmit, hogy lejjebb tekerje az árakat. (Sőt a rezsicsökkentés előtt 2011-ben és 2012-ben a kormány mintegy 21 forinttal emelte az árakat.) Úgyhogy egy átlagos háztartás mintegy 70 ezer forintot bukott a kabinet „fűtőanyag-politikáján” 2013 óta. Példának okáért csak a jövő heti hideg (lásd cikkünket a 3. oldalon) akár 2000 forintos pluszköltséget is okozhat egy háztartásnak.

Ráadásul – mutatott rá az MSZP frakcióvezető-helyettese – az „áthidaló megoldások” is egyre drágulnak. Míg 2010-ben egy mázsa brikettet mintegy 5400 forintért árultak, addig mára ezért a szénmennyiségért majdnem 8 ezer forintot kérnek. És akinek csak tűzifára telik, annak is mélyebben a zsebébe kell nyúlnia – e fűtőanyagból száz kiló most mintegy 3500 forint (azaz 800- 900 forintot drágult), ráadásul hiány van belőle.

Annak pedig, hogy sokan képtelenek kifűteni otthonaikat, különös tétje van télvíz idején, hiszen rendre hűlnek ki otthonaikban az emberek. Éppen ezért az MSZP azt javasolja, hogy a kormány duplázza meg a szociális tűzifakeretet, illetve kedvezményeket iktatna a közüzemi ellátásokba, annak érdekében, hogy a szegény ember is megfizethető áron hozzájusson a mindennapi életvitelhez minimálisan szükséges ivóvízhez és vezetékes energiához.

Ezért minden magyar állampolgár a bejelentett lakcímén havonként egy 1 köbméter ivóvizet jelképes áron (most 296 forint), havi 15 köbméter földgázt (most 1515 forint) és 30 kWh áramot (most 1100 forint) a mai ár feléért kaphat majd meg. Azaz körülbelül 1600 forintot spórolna havonta, aki az első támogatási sávba tartozna. Ugyanis az MSZP a fogyasztás nagysága szerint sávosan szabályozná a tarifacsökkentést, értelemszerűen minél több gázt, áramot használ valaki, annál kevesebb kedvezményt kapna.


600 000 otthon
azaz a 3,2 millió háztartás majdnem ötöde fűt az egyre dráguló tűzifával különböző becslések szerint

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!