Egy mexikói banda tagjai ugyanis magukra vállalták annak a 43 diáknak a meggyilkolását, akiknek holttestét lassan két hónapja keresik a helyi hatóságok.

A három bűnöző most bevallotta, hogy valóban ők végezték ki az egyetemistákat, akik szeptember végén egy tüntetésen vettek részt Iguala városában, ahol az őslakosok ellen irányuló, állásinterjúkon tapasztalható negatív diszkrimináció ellen tiltakoztak. Akkor kapták el őket, amikor már hazafelé tartottak.

Egyes szemtanúk szerint a rendőrök tüzet nyitottak a Guerreros Unidos drogkartell tagjaira, akik éppen saját kisbuszukba terelték az áldozatokat, ám most a banda tagjai egészen mást mondanak. Szerintük épp a rendőrség terelte feléjük a diákokat, megbízójuk pedig a város polgármestere, José Luis Abarca volt. Végül mindannyiukat megölték, holttesteiket felgyújtották, az elszenesedett csontokat pedig a folyóba dobták. Az áldozatok szülei azonban a vallomás ellenére továbbra is kételkednek abban, hogy kiderült a teljes igazság.

Az eset megrázta Mexikót, egyre többen követelik a drogkartellek, a politikusok és a hatóságok közti szoros kapcsolat végső felszámolását.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!