Emlékeznek arra a jelenetre a Fantasztikus nagynéniből, amikor Tivadar, az öreg bogárhátú gyengélkedése miatt a kis családi kommandónak Balatonidrányon, Hübele Szepi várában kell vesztegelniük? Ahol a fiúk piszkavassal vívnak, és igazi várúrként meg akarják csókolni Zenthe Ferenc unokájának a nadrágja szárát. No, az a vár bizonyos Taródi István soproni Bolondvára, melyet az aprócska, vékonydongájú, micisapkás ember 50 éven keresztül épített a saját kezével. Kőről kőre.

Ez a várdolog a mániája volt – már kamaszként, a szülei kertjében fatorony-eszkábálásba kezdett, ám miután megnősült, és sikerült a Löverekben egy viszonylag nagy telket megvennie, a gondosan áttelepített famonstrumot szép komótosan kővárra, vagyis eleinte csak kőelemekre cserélte. A Nándor-magaslat déli lejtőjén, a Csalogányköz, illetve a hegyre fölvezető Kőfejtő út és a Hársfa-sor között, a Kolostor-erdő sarkán az évek alatt először csak várszerű, később határozottan egy igazi középkori lovagvárra emlékeztető építmény emelkedett, lovagteremmel, várfürdővel. Alapterülete 4300 négyzetméter, legmagasabb tornya 20 méter magas.

Az ötszintes toronyba rejtett csigalépcső vezet fel. A várba a 3 méter mély vizesárok feletti felvonóhídon keresztül lehet bejutni. A várudvar közepén egy 15 méter mély, 3 méter átmérőjű ásott kút áll, mely dupla falazással készült, és a két fal között csigalépcső vezet le az aljára. Onnan egy 10 méter hosszú, 70 cm széles és másfél méter magas titkos alagút indul. Állítólag 200 vasúti kocsinyi követ hurcolt fel az öreg a hegyoldalba, eleinte egy katonai oldalkocsis motorkerékpárral. Minden szabadidejében a várat építette, 85 éves koráig, halála pillanatáig, teljesen egyedül – reggel 5 órakor már rakta a köveket és délután a munkahelyéről hazatérve folytatta a munkát.

Lakni sosem akart a várban, amikor megkérdezték tőle, miért csinálja, azt felelte, hogy a munka szeretete és lendülete fűti.

„A munka hevében nem is gondolkodtam azon, hogy milyen súlyos követ cipelek a csigalépcsőn felfelé. A szűk helyen a mázsás kődarab súlyos koloncként nehezedett rám, de végül, mikor legyőztem, és helyére került, éreztem, hogy az akarat a legnagyobb erő a világon.”
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!