A hazai és külföldi webshopokban is nagy akciókkal, leértékelésekkel sarkallják vásárlásra a karácsonyra készülődőket, de néhány dologra nem árt figyelni, hogy biztosan kerüljön csomag a fa alá.

 
Illusztráció - Balázs Attila, MTI

Magyarországon már második hete tartanak az angolszász mintára Black Fridaynek nevezett akciók, míg az USA-ban valóban egy napig vásárolhatnak olcsón a karácsonyra készülők, nálunk többnaposra nyúltak a leértékelések, de a kereskedők várhatóan egészen az ünnepig különböző kedvezményekkel csábítják pénzköltésre az embereket.

A boltok mellett rengeteg kedvezmény érhető el a különböző online boltokban, de nem árt elővigyázatosnak lenni, ha fontos, hogy a csomag valóban megérkezzen az ünnepek előtt – figyelmeztetett Bengyel Ádám, az országos csomagautomata-hálózatot üzemeltető Foxpost vezérigazgatója. A hagyományos kiszállítási módokkal az elmúlt években sok probléma volt, tavaly a posta nem bírta a megemelkedett forgalmat, így sokan csak karácsony után jutottak az ajándékaikhoz. Különösen gyorsnak kell lenni, ha valaki külföldi webshopból rendel, az EU-n kívülről behozott termékek vám- és áfakötelesek lehetnek – a termékek 22 euró értékig vám- és adómentesek, 150 euróig vámot nem, de a 27 százalék áfát meg kell fizetni, 150 euró fölött pedig az áfa mellett vámköteles a behozatal –, de az adminisztráción akkor is át kell esniük, ha ez nem vonatkozik rájuk. Ráadásul az unión kívülről rendelt csomagok sokszor hiányos, hibás dokumentációval érkeznek, így elakadhatnak az ellenőrzésen, a szakértő szerint például Kínából ajándékot rendelni november végén nem érdemes. Nem árt tisztában lenni azzal is, hogy hamis termékek behozatala tilos, és az adóhatóság akkor is vizsgálódhat, ha gyanúsan alacsonynak találja a csomagon feltüntetett vételárat.

A Gazdaságkutató Intézet (GKI) szerint a hazai csomagszállítási szektor hatalmas kapacitáshiánnyal küzd, pedig az éves csomagforgalom 30-40 százaléka ilyenkor bonyolódik. A szakértő szerint kisebb a késés kockázata, ha a posta vagy futárcég helyett egy közeli üzletközpontban elhelyezett átvételi pontra vagy úgynevezett csomagautomatába kéri a megrendelő a kiszállítást, és így az sem fordulhat elő, hogy akkor érkezik a csomag, amikor éppen senki nincs otthon.

A webáruházból rendelt termékeket az átvételtől számított 14 napon belül vissza lehet küldeni, akkor is, ha nem hibás, csak egyszerűen nem tetszik. 
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!