Valami mocorog a párttérben – legalábbis az ellenzéki formációkról már többet lehet írni, annál, hogy népszerűségük mit sem változott az utóbbi hónapokban. Az adatok azt mutatják, hogy az MSZP és a Jobbik szolid versenybe kezdett. Az eredményt persze nagyban befolyásolja, hogy melyik közvélemény-kutató mér.

 
 

A kormányhoz hajló Tárki például 7 százalékon befagyasztotta az MSZP-t, és a Jobbik támogatását továbbra is 12 százalékra hozza ki. A kabinet „agytrösztje”, a Századvég, már érzékeli a Jobbik gyengülését, de szerinte még így is 12 százalékon áll a párt (az MSZP pedig 8-on). Ezzel szemben a baloldali elhajlással szintén nem vádolható Nézőpont arra jutott, hogy a szocialisták 10-ről 12 százalékra gyúrták ki magukat, úgyhogy pont 2 százalékot vernek rá a Jobbikra. Azaz az MSZP sok-sok hónap óta először utasította maga mögé a széljobbot.

Ezt támasztja alá a Vasárnapi Hírek megbízásából mérő Publikus Intézet, ami szintén Jobbik–MSZP „tusakodást” észlelt: igaz, szerinte épp ugyanakkora lett a két párt tábora, miután a balos formáció tábora 1 százaléknyi új támogatóval bővült, míg a Jobbik szimpatizánsi köre pont ennyivel csökkent.

Ugyanakkor ezekből az eredményekből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, hiszen hibahatáron belül gyengülnek/erősödnek a pártok.

Ám ez a kis „kilengés” annyit mégis jelezhet, hogy valami elkezdődött – igaz, nem a pártpolitikai térben. Az egészségügyben és az oktatásban sűrűsödő elégedetlenségből profitálhat a demokratikus ellenzék, miközben sem élére állni nem tud az elégedetlenségnek, sem becsatolni nem képes azt.

Miközben a Fidesz népszerűsége kopik – a Nézőpont szerint 2, a Publicus szerint 1 százalékkal. (A Tárki viszont 3 százalékkal látja erősebbnek a kormánypártot, mint egy hónapja – szerinte a Fideszt az emberek 32 százaléka szereti.) Az viszont tény, hogy a kormánnyal még a Publicus szerint is 4-5 százalékkal többen elégedettek, mint korábban.

Csakhogy az elégedetlenek tábora egyetlen százalékkal sem csökkent: következésképp a bizonytalanok köréből merít a kormány. Valószínűleg a Fideszből korábban kiábrándulnak térnek vissza az „anyacéghez”.


Melyik pártra vagy szervezetre szavazna a következők közül?
(A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2016. január 12–17. A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába 1000 fő került. A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3,1százalékpont.)
 


Ön mennyire elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok? (Összes megkérdezett, %)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!