Veszélyben a klímaváltozás elleni harc - Kína veheti át a vezető szerepet a klímaváltozás elleni harcban, miután a héten hivatalosan is „elengedte” ezt a feladatot az Amerikai Egyesült Államok. Donald Trump visszavonta elődje környezetvédelmi intézkedéseit, és ismét szabad teret enged a szénerőműveknek és a szénbányászatnak.

 
Szénerőmű az Amerikai Egyesült Államokban

Évtizedeken át az Amerikai Egyesült Államok volt a hajtóerő a klímaváltozás elleni harcban. Ám ez egycsapásra megváltozhat, mivel a hét elején Donald Trump amerikai elnök a környezetvédelem és fenntartható fejlődés helyett a szénbányászat támogatását tette hivatalos politikájává. Trump néhány éve „kínai kamunak” minősítette azt a széles körben elfogadott tudományos tényt, hogy a klímaváltozást az ember tevékenysége okozza.

Amerikai szakértők rámutatnak: az olcsó földgáz és a megújuló energiák egyre szélesebb körű elterjedése miatt a szénbányászat és a szénnel termelt elektromos energia már soha nem áll vissza a korábbi szintre az USA-ban, így a munkanélkülivé vált szénbányászoknak sem lesz hirtelen újra munkája.

A döntésnek fontosabbak a nemzetközi következményei. Barack Obama 2014-ben állapodott meg Hszi Csinping kínai elnökkel arról, hogy mindkét ország a széndioxid- kibocsátás csökkentésén fog dolgozni. A két legnagyobb „szennyező” megállapodása alapozta meg a történelmi 2015-ös párizsi klímaegyezményt, ahol a világ országainak többsége önként vállalta az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését.

A kínai, indiai, kanadai és az európai uniós vezetés a héten megerősítette: kitartanak 2015-ös elkötelezettségük mellett, és kulcsfontosságúnak tartják a klímaváltozás elleni harcot. Ám az Egyesült Államok „visszavonulása” meggyengítheti elkötelezettségüket.

A kínai vezetés kevésbé tud majd ellenállni a szénipari lobbinak, és az indiai kormány számára is vonzó lehet az új szénerőművek építése, ami olcsó áramot biztosítania szegénységben élő millióknak.

Szakértők szerint az amerikai elnök nacionalista, a vezető nemzetközi szereptől visszahúzódó politikájának központi eleme, hogy kivonja magát a klímaváltozás elleni harcból és így próbálja aláásni a kérdésben nagy nehezen Párizsban létrejött együttműködést.

„A klímaváltozás egy felettébb kellemetlen igazság a nacionalisták számára, mert megoldhatatlan a nemzetállami szinten és közös cselekvést kíván meg a nemzetek, államok és helyi közösségek között” – mondta a The Washington Postnak Andrew Northon. A Nemzetközi Intézet a Környezetért és Fejlődésért igazgatója szerint ezért a populista nacionalizmus általában nem ismeri el a klímaváltozással kapcsolatos tudományos eredményeket, akármilyen erősek is arra a bizonyítékok.Fordulatot vehet a Donald Trump (kampány)csapata és Moszkva kapcsolatát
vizsgáló nyomozás, mivel Michael Flynn ügyvédje közölte: ügyfelének
„van mondandója” az ügyben, ám csak akkor hajlandó tanúskodni, ha
mentelmi jogot biztosítanak neki az ügyben. Flynn az amerikai elnök nemzetbiztonsági
tanácsadója volt, ám orosz kapcsolatai miatt csupán 24 nappal
kinevezése után lemondásra kényszerült.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!