Lapzártánk után derül ki, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezete kihirdeti-e a közegészségügyi vészhelyzetet az Ebola miatt.

 

 A WHO mindenesetre a korábbi „magas” szintről „nagyon magasra” emelte a közegészségügyi kockázat szintjét a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol az utóbbi hetekben összesen 44 új beteget regisztráltak, közülük 20 esetében biztos a diagnózis.

Vészhelyzeti bizottságot hívott össze péntekre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az Ebola-vírus nagyvárosi megjelenése miatt. A legfrissebb hírek szerint már Kongó Mbandaka nevű, 1,2 milliós nagyvárosának egyik elővárosában is ebolás megbetegedést tapasztaltak. A nagy kiterjedésű település a székhelye az északnyugati Egyenlítői tartománynak, továbbá nemzeti és nemzetközi folyami, közúti útvonalak mentén fekszik, valamint légi közlekedési csomópont. Innen pedig gyorsabban terjedhet tovább a vírus, mint a ritkábban lakott településeken, ezért kell gyorsan dönteni az ügyben. Ha az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzetnek minősíti a helyzetet, akkor több pénzt lehet mozgósítani a vírus terjedésének magakadályozására. A közlemény szerint tragikus volna, ha az Ebola elérné az ország fővárosát, a zsúfolt Kinshasát, ahol milliók élnek egészségtelen, nyomorúságos, szennyvízelvezetés nélküli negyedekben.

Az Ebola

A betegség a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Ebola-folyóról kapta a nevét, ahol először okozott járványt 1976-ban. A vírus azóta Afrika különböző pontjain többször is feltűnt, főleg Kelet-Közép-, Közép- és Nyugat-Afrikában. A  betegség először állatról terjedt emberre, akiket valószínűleg megbetegedett majmok haraptak meg. A vírus természetes gazdája nem ismert.

Emberről emberre a testnedvekkel terjed, de az anyatejben, illetve az ondóban is megtalálhatóak a vírusok. A fertőzés a testnyílásokon (szájon, orron, szemen), nyílt sebeken, vágásokon, horzsolásokon keresztül kerülhet be a szervezetbe. A betegség csak akkor fertőz, ha a betegen már megjelentek a tünetek. Az Ebola áldozatainak holtteste is fertőző.

Tünetek és gyógyítás

A betegség tünetei átlagosan a fertőződést követő 4–10. napon jelennek meg, de a lappangási idő akár 3 hét is lehet. Az első tünetek influenzára hasonlítanak: fejfájás, magas láz, izomfájdalom, általános gyengeség, fáradékonyság, étvágytalanság. Ezt hányás, hasmenés, hasi fájdalom, légszomj és zavarodottság követi. Majd jön a nyálkahártyák vérzése és a belső vérzés. Az Ebola ellen nincs gyógyszer, a halálozási arány több mint 50 százalék. Viszont jó hír, hogy már létezik védőoltás, amelyet néhány évvel ezelőtt fejlesztettek ki.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!