Péntek délutáni lapzártánk után újra tárgyalóasztalhoz ültek a pártvezetők Berlinben, hogy tovább tárgyaljanak a leendő német kormány megalakításáról (a nap végén érkezett hírek szerint vasárnapig is elhúzódhatnak a tárgyalások - a szerk.).

 
Angela Merkel

A csaknem egy hónapja kezdett megbeszéléseket az eredeti tervek szerint már le kellett volna zárni, de péntek hajnalban, 15 órai tárgyalás után kompromisszum nélkül szakították meg az egyeztetést. A CDU/CSU jobbközép pártunió, a liberális FDP és a Zöldek egyelőre csak abban állapodtak meg, hogy tovább dolgoznak a nézetkülönbségek feloldásán. Sajtóértesülések szerint a fő vitatéma az oltalmazott státust szerző menedékkérők családegyesítési joga.

A pártszínek (fekete-sárgazöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány „történelmi jelentőségű projekt”, létrejötte nem múlhat néhány órán – mondta Christian Lindner, a liberálisok vezetője. Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke szerint időbeli korlátozás nélkül kell folytatni az egyeztetést, és mindent meg kell tenni, „ami csak emberileg lehetséges”.

Ha mégsem sikerülne megállapodniuk, az gyakorlatilag egyet jelentene Angela Merkel kancellár bukásával. Egy esetleges új választás minden bizonnyal a szélsőjobboldalt erősítené tovább.

Címkék: Németország

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!