Hiábavalónak tűnik az Orbán-kormány sokat hangoztatott bürokráciacsökkentése: karcsúsítás helyett egyre csak nő az állami apparátus.


A Világgazdaság számolt be arról, hogy csaknem megduplázódott a minisztériumi dolgozók száma  2010-hez képest: az akkori 5700-as létszám mostanra elérte a 10 ezer főt.  Hiába szűnt meg időközben több tucat kormányzati háttérintézmény, eközben  mégis felduzzasztották az államigazgatást. Míg például 2010-ben, a második  Orbán-kormányban tíz miniszter mellett alig száz államtitkár és helyettes államtitkár  dolgozott, a fizetési listán most már tizenkét miniszter és több mint  150 államtitkár, helyettes államtitkár szerepel.

A fejlesztési tárca hét év alatt  megháromszorozta méretét, most 912 embert foglalkoztat, de a legszembetűnőbb  növekedés alighanem a Miniszterelnökségé, ahol 2010-ben csak 93-an dolgoztak, mostanra a létszám viszont 1500-ra nőtt.
 

224 ezer
 forintért vásárolt a KDNP-frakció „speciális munkaegészségügyi -eszközt”, valójában egy irodaszéket – derült  ki a parlamenti képviselőcsoportok idei költését összesítő  Népszava-cikkből.  A Fidesz-frakciónak csak az EU-ellenes  nemzeti konzultáció záróbulija 10 millióba került.  Kiderült  az is, hogy az LMP-sek milliókat költöttek „fényfestésre”,  az MSZP-nél Botka László miniszterelnök-jelölt programadó  rendezvénye kijött 137 ezerből,  a Jobbik-frakció pedig havi százezerért bérel kocsikat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!