Nyirő József nem volt háborús bűnös, ahogyan fasiszta és antiszemita sem – válaszolta a házelnök Elie Wiesel levelére. A magyar származású, amerikai Nobel-békedíjas író, holokauszt-túlélő azért mondott le a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjéről, amelyet 2004-ben Mádl Ferenctől vett át, mert Kövér László is részt vett a nyilas eszméket valló erdélyi író újratemetésén.

 
Kövér László házelnök a Nyirő-megemlékezésen Erdélyben

Emellett nyugtalanítónak nevezte, hogy Magyarországon köztereket neveznek el Horthy Miklósról és rehabilitálják Wass Albertet, illetve a világháborús fasiszta kormánnyal együttműködő más közéleti szereplőket, a tanrendbe pedig a szélsőjobboldali eszméket hirdető szerzők kerülnek. Ezekre az aggályokra Kövér nem reagált, viszont megjegyezte: „igazságtalannak és méltánytalannak, ezért elfogadhatatlannak tartom azon szavait, amelyek szerint a magyar hatóságok bátorítják a múltban történt tragikus helyzetek és bűnügyek tisztára mosását. A zsidó származású magyar filozófusnak, Lukács Györgynek sem az 1919-ben betöltött bolsevik komisszár tevékenysége és az 1945 utáni kommunista diktatúra kiépítésében és fenntartásában való jelentős szerepe, hanem iskolateremtő filozófusi munkája miatt jár elismerés” – fogalmazott a házelnök, aki szerint miközben Lukácsról utca van elnevezve Budapesten, Nyirőtől még azt is elvitatják, hogy a végakarata szerint a szülőföldjében nyugodhasson.

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő Wieselnek írt levelében úgy fogalmaz: a Horthy- és Nyirő-kultusz nem azért terjed viharos sebességgel, mert társadalmi igény van rá, hanem ez „a mai, magát jobbközépnek valló magyar kormányzat cinikus és felelőtlen próbálkozása, hogy a minden területen kudarcot vallott kormányzásuk kiváltotta társadalmi elégedetlenséggel szembesülve, fogyatkozó politikai támogatásukat szélsőjobboldali szavazatokkal pótolják ki”. Schiffer András sajnálatosnak nevezte Wiesel döntését, amelyet azonban tiszteletben kell tartani. Az LMP-s politikus szerint az ügy rendkívül kínos Magyarország számára, s úgy vélte, a felelősség elsősorban Kövér Lászlót és a kulturális államtitkárt terheli.

Wiesel nagyra értékeli a házelnök levelét, de azt nem tartja kielégítőnek. A levélváltásról több nemzetközi hírügynökség (Bloomberg, Reuters), a Washington Post, a német FAZ és a Die Welt, a francia Nouvel Observateur, valamint az orosz Ria-Novosztyi is beszámolt.

Címkék: Raúl, MSZMP

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!