Szép ruhát vett fel Zita, a hatéves kislány, elvégre ez az ő napja: találkozhat kedvenc zenészeivel a Csodalámpa Alapítvány munkatársainak jóvoltából.

 
A Csodalámpa Alapítvány elhívta a Kolompos Együttest a Körtés óvodába - Fotó: Üveges Zsolt

Az alapítvány teljesíti az életet veszélyeztető betegségben szenvedő gyerekek egy-egy kívánságát. Figyelembe veszi a kezelések időpontját, a gyerekek állapotát, a földrajzi távolságokat, az önkéntesek és a támogatók idejét, így több hónap is eltelhet, mire egy álom valóra válik. Olykor kamionformájú ágyat vagy póniciklit kell találni, kedvezményes jegyet szerezni egy Barcelona-meccsre. Hőlégballonozni is csak megfelelő időjárásban lehet, Johnny Depp és a pápa pedig nem könnyen elérhető – ám csodalámpás gyerekek eljutottak már hozzájuk is.

Zita az autentikus magyar népzenét játszó Kolompos együttes rajongója, így azt kívánta, hogy látogassanak el az óvodába. Ajándékkal is készült a törékeny, szőke kislány: tablót készített azokból a fotókból, amikor a Kolompos koncertjén járt.

Zita két és fél éves kora óta rajong a zenekarért, meséli az édesanyja, Viktória. Csendben arra kér, ne kérdezzem Zitát a betegségéről, az elmúlt két évet így is eléggé átszőtte az aggodalom. Súlyos, daganatos betegséget győzött le. Zitával lányos témákról, szép ruhákról és tündérekről beszélgetünk. A mesék világában szabadon repked virágról virágra, meséli széles mosollyal.

Megérkezik a Kolompos együttes, a zenészek kipakolják hangszereiket. Előkerül a hegedű, a nagybőgő és a tradicionális erdélyi hangszer, az ütőgardon. Koncertjeikkel 25 éve járják az országot és határon túli magyarlakta vidékeket. Céljuk az, hogy a gyerekek megismerjék a népzenét, legyen benne a tudatukban, a fülükben, a szívükben. A népzene vidám és szórakoztató oldalát mutatjuk meg – mondja Nagy Zoltán, a zenekar vezetője.

A koncerten a gyerekek kipróbálják a hangszereket, melyek ismerete és a néprajz játékosan kúszik be a fejükbe. Élménypedagógia, így hívják szaknyelven.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!