Az év irodalmi szenzációja Harper Lee új könyve

Bombaként robbant a hír irodalmi berkekben: ismeretlen Harper Lee-kéziratra bukkantak. A Ne bántsátok a feketerigót! írójának mindeddig ez az egyetlen könyve volt ismert, amely 1960-ban jelent meg. Jóllehet a szerző ezzel az egy művel beírta magát az irodalomtörténetbe. A könyvért Pulitzer-díjat kapott, és a belőle készült film – Gregory Peck főszereplésével – 3 Oscart söpört be. A gyermeki szemszögből láttató megrendítő történet az emberi szabadságról és erkölcsi hitvallásról szól. A 20. század meghatározó művének választott Lee-regény 40 millió példányban kelt el az egész világon, s mintegy 40 nyelven olvasható a mai napig.

A korabeli híradások szerint azonban Lee-t nyomasztotta a hirtelen jött dicsőség, az állandó reflektorfény és az a tény, hogy szinte úgy ünnepelték, mint nemzeti hőst. Nem csoda, hiszen az 1950-es évek Amerikájában a faji kérdés a legfontosabb politikai témának számított. Erről írni ugyancsak nagy merészség volt. Lee a csillogásból a vidéki magányba menekült. Persze nem maradt munka nélkül, apja ügyvédi irodájában dolgozott továbbra is, és többek között például jó barátjának, Truman Capote-nak segített anyagot gyűjteni a megtörtént eseten alapuló Hidegvérrel című, kultikussá vált könyvéhez. A szintén világhírű író később neki ajánlotta ezt a művét.

Harper Lee az elmúlt 55 évben kerülte a nyilvánosságot, csak nagyon ritkán adott interjút. Az utóbbi években nővérével, Alice-szel élt együtt, soha nem ment férjhez. Könyve, a Ne bántsátok a feketerigót! fél évszázad múltán is töretlenül népszerű, számtalan kiadást ért meg – magyar nyelven is –, és a mai napig a világon legtöbbet olvasott művek közé sorolható. Sok amerikainak ma is ez a könyv az igazi klasszikus, sőt ikonikus könyv.

Alice, a nővér tavaly halt meg – 103 éves korában –, és ezt követően tárult fel a család ügyvédje előtt a páncélszekrény…

Minderre így emlékszik vissza Andrew Nürnberg, Harper Lee irodalmi ügynöke:

„Épp a Moszkvai Könyvvásáron
voltam, amikor egyik késő éjszaka
rövid üzenetet kaptam Tonja
Cartertől, Lee jogi képviselőjétől,
hogy azonnal hívjam fel. El sem
tudtam képzelni, mi lehet… és
őszintén szólva fel voltam készülve
a legrosszabbra is… Harper Lee
88 éves… Aztán az első mondatok
után nem kaptam levegőt. Az írónő
jól van, semmi baja – mondta Tonja
–, viszont talált egy új, ismeretlen
Lee-kéziratot. Ez volt az a hír,
amelyre soha életemben nem gondoltam
volna. De más sem…”

Az alapos vizsgálódás után az is kiderült, hogy egy csaknem 60 éve megírt kéziratról van szó.

A bibliai idézetre emlékeztető könyvcím a Menj, állíts őrt! (Ézsaiás 21,6) a Ne bántsátok a feketerigót! testvértörténetét rejtette. A szereplők immár felnőttek, és visszatérve az események színhelyére, újra átélik a történteket, és közben érett fejjel át is értékelik. Az is kiderült, hogy ezt a történetet előbb írta meg Lee, és csak szerkesztője kérésére kezdett neki az „előzményeknek”, amelyből megszületett a híres Ne bántsátok a feketerigót! Hogy a hatalmas siker után miért nem foglalkozott később a fiókba rejtett kézirattal? Állítólag azért, mert mindenki – beleértve Harper Lee-t is – azt hitte, hogy az elveszett.

A különös történet kapcsán felmerült az a kérdés is, hogy vajon miért csak Alice halála után került elő a kézirat. Sokan tudni vélték, hogy a nővér megakadályozta volna a kiadását. Andrew Nürnberg erről így vélekedik

„Harper Lee nővére, Alice bizonyosan
nem akadályozta volna meg a
Menj, állíts őrt! kiadását. Az írónő
azt hitte, hogy nővére sok évvel
ezelőtt figyelmetlenségből kidobta
a kéziratot. Amikor meghallotta,
hogy megvan, akkor az első szavai
ezek voltak: »Örök hála Alice-nek«.
Másrészt Lee korábbi irodalmi
ügynöke is ellátogatott abba a
bankba, amelynek széfjében a Ne
bántsátok a feketerigót! eredeti
kéziratát őrizték. A Menj, állíts
őrt! is ott volt, így csak feltételezni
lehet, hogy az ügynök nem tudott a
létezéséről. Ott volt, de senki nem
kezdte átolvasni a kéziratokat.”

Sokan aggodalmaskodtak amiatt is, hogy Harper Lee-re esetleg nyomást gyakoroltak amiatt, hogy megjelentessék a könyvét. Andrew Nürnberg ezt így látja:

„Semmiféle nyomás nem volt
rajta amiatt, hogy megjelentesse a
regényt. Ahogy említettem, ő is elámult
azon, hogy a kézirat megvan,
és nagyon boldog volt, hogy megjelenhet.
Azok a gyanúsítgatások,
hogy úgymond kényszer hatására
adta ki a regényét, néhány olyan
lármás akadékoskodótól származik,
akik, ahelyett, hogy örültek volna
a rendkívüli felfedezésnek, inkább
összeesküvés-elméletet kerestek
mindenütt. Az egyetlen kérdés,
melyet a szerző felvetett a kézirattal
kapcsolatban, az volt, hogy vajon
úgy jelenjen-e meg a könyv, ahogy
megírta, vagy szerkesszük meg.
Közösen végül úgy döntöttünk, hogy
pontosan úgy kell megjelennie,
ahogy annak idején megírta.”

A Menj, állíts őrt! tagadhatatlanul az év irodalmi szenzációja. Az angolul júliusban megjelent regény azonnal a sikerlisták élére ugrott. Az Amazon előrendeléseinek történetében minden eddigi számot felülírt. Megjelenése óta több mint 2 millió példány kelt el belőle.

A magyar megjelenésről a Geopen Kiadó vezetője, Babucs Éva elmondta: „A sikerkönyvek latolgatása közben, a Harry Potterek és Szürke árnyalatok után senki nem gondolta volna, hogy 2015-ben a már klasszikusnak számító Harper Lee lesz a befutó… Számunkra óriási öröm és meglepetés! Az új könyv kapcsán elhatároztuk, hogy csaknem 60 év után újrafordíttatjuk a Ne bántsátok a feketerigót! is. Az új kézirat felbukkanása szinte megkövetelte, hogy a két regény egységes nyelvezeten szólaljon meg. A mostani fordítás több helyen pontosít, és a nyelvezete is a mai kor elvárásaihoz igazodik, természetesen megtartva a maga korának jellegzetességeit. Pordán Ferenc fordító kiváló munkát végzett, érzékeny nyelvezetű, fajsúlyos szöveget alkotott mindkét könyv esetében.”

Harper Lee mindkét regénye november 16-án jelenik meg új köntösben, elegánsan, egységes
designnal. Most 20% kedvezménnyel megrendelheti a könyveket a Geopen Kiadónál:
www.geopen.hu

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!