Elit játszma

 
Jessica Chastain az Elit játszma című filmben

Noha egy gyönyörű, élelmes és szívós nőt választott hősének Aaron Sorkin, az Amerika legnagyobb illegális pókerjátszmáit szervező Molly Bloom (Jessica Chastain) minden tettét annyival magyarázta: hatalmat akart a befolyásos férfiak fölött. Mindez zsarnoki apjával (Kevin Costner) kezdődött, aki miatt műtött gerinccel is elindult az olimpiai selejtezőn buckasízésben. Tragikus, ha egy gyereknek így kell küzdenie a szülője szeretetéért, egyben a legnagyobb bűnözői közhely, hogy „nehéz gyermekkora volt”.

Az igaz történet alapján írt sztori a Bloom és ügyvédje (Idris Elba) közti vitákból és visszaemlékezésekből bomlik ki, de a rendezőként debütáló Sorkin még író aggyal gondolkodik, ezért vészesen felborulnak az arányok párbeszéd és cselekmény közt. Szereplői úgy darálnak, hogy a csontszáraz pókerszabályok is felüdülésnek hatnak a túlpörgetett, émelyítően tömény párbeszédek mellett. Ez Sorkin kézjegye, csakhogy ezúttal ő is blöfföl: exkluzív tartalom nélkül ugyanúgy nem tudja eladni a sztoriját, ahogy Bloom se az FBI-nak, sem a kiadóknak.

Ha nem is hőst, de legalább erkölcsi bajnokot akar faragni Bloomból, ám csak orbitális baleknak és szőkenőnek állítja be azzal, hogy végtelenül leegyszerűsíti a motivációit és a jellemét.

Bloom akkor sem vállal felelősséget a törvénytelen útra lépésért, a drog- és alkoholfüggőségéért, mikor a bíróságon bűnösnek vallja magát. Ebből is csak valami fura epifánia fakad, hogy ő sosem adja fel – itt kapcsolunk vissza az elbukott sportkarrierjéhez.

A bukás önmagában nem baj, sőt hasznos és felszabadító, gondoljunk csak Beckett szavaira: „Próbáld újra. Bukj el újra. Hibázz jobban.” De Mollycsak egyre butábban hibázik, amivel végképp kiábrándítja a neki eleinte még hitelt adó nézőket. A forgatókönyv és a saját blöffjei csapdájába esik, ami után joggal kérdezhetjük, ugyan miért kellene, hogy a sorsa érdekeljen minket?
 

A film alapjául szolgáló könyv – Molly Bloom: Elit játszma – magyarul az Agave Könyvek gondozásában jelent meg

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!