Hogy megéri-e elmenni a londoni Sherlock Holmes Múzeumba, az kizárólag a látogató felkészültségén múlik. Aki ugyanis nem mozog otthonosan a Holmes-univerzumban, annak a Baker street 221/B alatt található ingatlan csupán korhűen berendezett viktoriánus ház, antik limlomok kelléktára.

 
Sherlock Holmes Múzeum, London - Forrás: Profimedia

A félórás sorban állás önmagában elég hozzá, hogy a kevésbé elszántak kedvét szegje, és a Benedict Cumberbatch neve által fémjelzett tv-sorozat rajongói is hoppon maradhatnak. Aki azonban már a takaró alatt is zseblámpával bújta Arthur Conan Doyle regényeit, annak ez a három emelet kész kincsesbarlang, és egyesével számolhatja a felfelé vezető lépcsőfokokat: akárcsak a könyvekben, itt is tizenhét van belőlük. Sokan úgy hiszik, a ház valóban Holmes egykori otthona, annak dacára, hogy a kiállítás alcíme – „A férfi, aki sosem élt, és sosem fog meghalni – már jóelőre eloszlatja ezt a mítoszt.

A múzeum a könyvben leírt ház precíz másolata, betűről betűre; ennél se több, se kevesebb. Az első emeleten egyből Holmes szalonjába toppanunk be, ahonnan a kockás sapkás detektív mintha éppcsak leugrott volna a Scotland Yardra. Fegyverek, térképek és műszerek hevernek szanaszét a szobában; az asztalon ott az elmaradhatatlan pipa, nagyító és hegedű is. Belesüppedhetünk Holmes kedvenc karosszékébe, elolvashatjuk a legutóbbi gyilkosságról írt jegyzeteit, és még a kandallóba állított kést is megpillanthatjuk a gyertyafényben. Mrs. Hudson, a házvezetőnő szobájában rajongói levelek százait tárolja – a korábban itt működő bankfiók külön titkárnőt alkalmazott ezek megválaszolására.

A legfelső szinten akárha a szemben lévő Madame Tussauds-ba csöppennénk: egy szobányi viaszfigura mutatja be a könyvek klasszikus jeleneteit. Itt találjuk Sherlock életének nőjét, az operaénekes Irene Adlert éppúgy, mint A ferde szájú embert, aki a szoba közepén üldögél. S habár a lelkes olvasónak mindez emlék, a múzeum kizárólag őt célozza meg, kísérletet sem téve rá, hogy megnyerje az idetévedt kíváncsiskodót Sherlock Holmes történeteinek. Elmarad a túravezetés, a címkék, leírások, interaktív elemek – ezek nélkül azonban az egyszeri látogatónak mindez olyan, mintha egy ismeretlen vallás ereklyéit tanulmányozná.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!