Ő volt az egyik első brit, aki Hawaii szigetén szörfdeszkára állt (első férjével), kicsivel később viszont már második férje oldalán tisztogatta manikűrkészletével Mezopotámiában az ásatáson talált cserépdarabokat. A háborúban ápolónőként szolgált, és sosem tanult írni, 11 éves koráig iskolába sem járt, otthon, édesanyja tanította. Agatha Christie 125 éve született.

 
Agatha Christie - Forrás: Profimedia

Első detektívregényét hat kiadó utasította vissza, mielőtt 1920-ban A titokzatos stylesi eset címmel megjelent: ebben már felbukkant a belga piperkőc nyomozó, Hercule Poirot és sokáig elmaradhatatlan társa, Hastings kapitány is – akit Christie állítólag első férjéről mintázott, válásuk után azonban száműzött regényeiből, később pedig megteremtette az emberi lélek legsötétebb titkait is ismerő Miss Marple-t.

47 megoldott gyilkosság, 143 csésze tea Miss Marple mérlege, aki 12 regényben és 20 novellában tűnt fel. Poirot ebben bizonyosan megelőzte, hiszen 33 regényben és többtucatnyi novellában „szorgoskodott”, ám őt az írónő nem kedvelte, mert „egocentrikus, dilis alaknak” tartotta.

Műveit több mint 100 nyelvre fordították le, és világszerte több mint 2 (más adatok szerint 4) milliárd példány fogyott belőlük – ezzel ő a krimi királynője.

35% A szerző áldozatainak több mint harmadát megmérgezték. Ez nem meglepő: Christie egy ideig gyógyszerészeti laboratóriumban dolgozott. Második legnépszerűbb eszköze a pisztoly (15%), a harmadik pedig egy súlyos tárgy (12%).

 

Agatha Christie Egérfogó című színdarabja Guinness-rekorder: 1952-es bemutatója óta játsszák London színházaiban, túl van a 25 ezredik előadáson.

 

JÓ TUDNI
Az írónőt egy ideig a brit titkosszolgálat is figyelte. Magyarul N vagy M címmel megjelent regényében egy titkos kódfejtő program kerül kulcsszerepbe, és 1941-ben a brit kódfejtők épp a német Enigma-rendszer feltörésén dolgoztak.

Címkék: irodalom, krimi

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!