ÉVFORDULÓ - KIMOZDULUNK

 
 
 

ÉVFORDULÓ

A Hunnia Filmstúdióban éppen 54 évvel ezelőtt, azaz 1963. július 17-én fejezték be a négymilliós nézőszámot döntögető Várkonyi-krimi, a Fotó Háber forgatását. A kelet-európai kémfilmben volt minden, amit a műfaj megkövetelt: lezüllött kémek, rettenthetetlen nyomozó, léha nők, rejtélyes Mata Hari, nyugodt és bölcs rendőrfőnök, Ruttkai és Latinovits.  Várkonyi Zoltán, miközben dirigálta a színészeket, néha maga is jelmezt öltött: a kémszervezetet külföldről irányító üzletember karakterét játszotta el. A fáma szerint az utolsó forgatási napon le sem vette az öltönyét, és ahogy egy valamirevaló nyugati ügynökhöz illik, semmitől sem riadt vissza. Még azt is elérte, hogy a nyitójelenetet utólag, a Markó utcai fogház előtt forgathassák, ahol akkoriban hatalmas Fotózni tilos! tábla tiltott bárminemű képalkotást.


KIMOZDULUNK 


Babel Sound Free 2017 Interaktív Világzenei Fesztivál.
Egzotikusabbnál egzotikusabb fellépok a Föld minden tájáról – a Babel Sound igazi kultúrakavalkád, ahol az egzotikus táncoktól az afrikai törzsi doboláson át az olasz tésztagyúrásba is belekóstolhatunk. 44 koncert, naponta két kultúra, és olyan világzenei eloadók, akik nem haknizzák végig a hazai fesztiválokat. A koncertek délután ötkor kezdodnek a boglári hajókiköto melletti csavargozös muemlék hajón és a strand bejáratánál, a szabadtéri zenepavilonban. Este fél 8-tól  pedig irány a szabad strand és a nagyszínpad, ráadásul ingyen!
Balatonboglár, július 17–23.


VIII. Irodalmi Humorfesztivál.
Az esten ez idáig publikálatlan, kifejezetten erre az alkalomra született írásaikat olvassák fel a kortárs irodalom éllovasai – Dragomán György, Zalán Tibor (képünkön), Garaczi László, Kiss Judit Ágnes stb. – a gyulai vár andalítóan romantikus falai között, olykor zongoraszóra.
Korábbi évek tapasztalatai azt sugallják, hogy a szövegek zöme ha próbára nem is teszi a nevetőizmokat, azért kifejezetten szórakoztató élményt kínál, már ha az írójuk nem piszkít bele az élvezetbe. Mert hát az író ugye nem színész, és a más szövegénél csak a sajátját olvassa hangsúlytalanabbul.
Gyula, Várszínpad, július 17., 20.30.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!