KIMOZDULUNK

TérTáncKoncert a Fesztiválzenekarral.
Ezer táncos láb, a világ egyik topzenekara, és Fischer Iván vár mindenkit szombat kora este a Hősök terén, ahol Leonard Bernstein West Side Storyjából hallhatunk és láthatunk szimfonikus táncokat.
Az ingyenes TérTáncKoncert főszereplői hátrányos helyzetű gyerekek, akik az ország legkülönbözőbb szegleteiből érkeznek a rendhagyó fellépésre.
Hősök tere, június 10., szombat 18 óra

EZT LÁTNI KELL!

A 17. században Joel Szirkisz krakkói rabbi levélben számolt be arról, hogy a Mád mellett lévő Zombor faluban kóser bort termelnek.
Ez a bor, no meg a szőlő vonzotta ide, zömében Galíciából a 17-18. században a zsidóságot, akik a szőlőtermesztés és a borkereskedelem mellett később helyi kereskedőként, iparosként szolgálták a falvak, mezővárosok lakosságát.
Zsinagógákat, fürdőket, jesivákat építettek Tokaj-Hegyalján, ahová a világ minden tájáról érkeztek diákok.
A második világháború aztán mindent szétrombolt: az innen elhurcolt zsidók közel 90%-a soha nem tért haza, a maradék pedig szép lassan elvándorolt a környékről. Az épületek is romlásnak indultak – csaknem elpusztult a copf stílusú, kelet-közép-európai unikumként emlegetett mádi zsinagóga is, melyet végül az ezredfordulón helyreállítottak. Azonnal Európa Nostra-díjat is kapott, egy amerikai kiadó pedig beválogatta a világ 100 legszebb zsinagógáját bemutató könyvbe.
Mádon egyébként megmaradt a rabbiház és a rabbiképző épülete is – jelenleg kultúrtörténeti kiállítás és fogadóház üzemel bennük. Az épületegyüttes a hétvégi Jó éjszakát, Mád! bor- és zenei fesztivál alkalmával szombaton és vasárnap is egész nap látogatható.
A hely érdekessége még, hogy innen indul, és ide érkezik vissza a Csodarabbik útja elnevezésű, 10 települést érintő, 150 km-es zarándokút, ami bejárja Tokaj-Hegyalja zsidó emlékhelyeit, és elvezeti a látogatókat a környék egykori csodarabbijainak sírjához.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!