Johnny English újra lecsap

 

Robbanós töltőtoll és 3D-nyomtatott pisztoly, fojtózsinór és trójai vírus: régi és új iskola harcol egymással a harmadik English-filmben, ami háromszoros erővel csap le, és jó eséllyel közben leveri a poharat.

Miután egy ádáz digitális gonosztevő, egy Elon Muskba oltott Jason Bourne kibertámadást indít az Egyesült Királyság központi szerverei ellen, vissza kell hívni az eke szarvától, avagy a gentleman’s klubból a visszavonult, de még hadrafogható MI–7 ügynököket. Köztük Johnny Englisht, akinek Analóg a középső neve: eredeti kézműves kém, mágnescsizmában mászik fel a jachtra, gumicukorral robbant ajtót, és eregeti a kipufogógázt a vintidzs Vantage Aston Martinjából, miközben a modern elektromos kocsikat orrszőrnyíróhoz hasonlítja.

A film humora is oldszkúl, nem áporodott, de épp annyira nem píszí, mint egy Benny Hill Show vagy Leslie Nielsen vígjátékai. Helyzetkomikumok mellett szóviccek és halandzsák, a kémfilmes eposzi kellékek kicsavarása és Rowan Atkinson csetlő-botló bohóckaraktere gondoskodnak a kacagtatásról. Mégis lappang a filmben egy kis szomorkásság, ami mindannyiunkat utolér, ha rádöbbenünk, hogy elrohant az idő és a világ mellettünk.

Az önirónia jó fegyver az önsajnálat ellen, az angoloknak pedig nagy szükségük van most erre a Brexit-blamázs okán. A fél országon rajta maradt a virtuálisvalóság-szemüveg, és most organikus bagettel püfölik a tolószékes nénit a szendvicsboltban. Valahogy túl kell élniük ezt az óriási arcvesztést, és újra felépíteni az önbizalmukat, ehhez pedig legjobb leltárba venni az elévülhetetlen értékeiket, mint az ipari forradalmat is megolajozó találékonyság, a popzene és a szarkasztikus-szardonikus angol humor.

FOTÓ: JOHNNYENGLISHMOZI.HU

 

A Johnny English című vígjátékban Johnny English filmben látható autója, egy Aston Martin DB7 ténylegesen az amúgy kocsibolond Rowan Atkinsoné.

 

Címkék: kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!