Szőkésbarna hajzuhatag, szikrázó mosoly, remek ritmusérzék, latinos temperamentum, kicsit nyávogó, de tiszta énekhang. Ő Violetta, a Disney Channelen futó argentin tinisorozat főszereplője, akiért világszerte tinik milliói rajonganak. A budapesti metró-aluljárókban óriásplakátokon nevetgél a testre tapadó ruhákban spanyolul éneklő, 18 éves Martina Stoessel színész, énekes, táncos, modell. Négyszer is megtöltheti az Arénát a nyáron.

 
Violetta - Forrás: Profimedia

A netes kereső 50 millió 900 ezer találatot ad a Violetta című sorozatra. A Disney egész iparágat épített köré: ajándéktárgyak adásvétele, Facebook-oldalak, amelyeken egymást érik a szívecskék, a puszikat küldő piktogramok és a cukiskodások legelvetemültebb formái. Alig akad olyan tárgy, amelyből ne létezne violettás: újság, társasjáték, tetoválás, rúzs, tornazsák, falióra, de esernyő, gumilabda és ergonomikus iskolatáska is kapható, rikító rózsaszínben 12 ezer forintért.

A rajongás nem ismer határokat: Réka például, az ovis fényképezésre Violettának öltözött, szinte könyörgött anyukájának, hogy olyanra szárítsa be a haját, mint kedvencének, és olyan cicanadrágban mehessen, mint az imádott énekesnő. Persze ellenző is akad. Egy anyuka például így jellemzi a sorozatot: „Borzasztó az egész. Én személy szerint senkinek sem ajánlom! Violetta egy tehetségtelen, hülye, elkényeztetett tinilány.”

A pszichológus szerint az eddig a kamaszokra jellemző fanatikus rajongás ma már óvodás korban kezdődik, de jó hír, hogy előbb-utóbb a többség kinövi. A tiltás ártalmas, ugyanis az imádott ikonok a barátkozások alapjai is, nem jó, ha elszigeteljük a gyereket társaitól. „Fontos, hogy a szülő ismerje meg, miért, kiért rajong a gyerek, így tud kontrollt is tartani a vásárlásokban” – mondja Bánki László gyermekpszichológus. A magyar Violetta-fanok a nyár végi koncerttől vannak bezsongva. Merthogy Violetta és a sorozat főbb szereplői augusztusban, az Arénában adnak négy koncertet, a jegyárak igen borsosak.

A nyolcéves Lili Róza is izgatottan várja az eseményt. Szobájában óriási Violetta-poszter díszeleg, füzetén, táskáján is a kedvence mosolyog. „A zene és a tánc miatt szerettem meg, én is tanulok zenélni. Szeretnék olyan szép hajat és tetszenek a színes szoknyái. Nagyon várom a koncertet, szeretnék autogramot kapni tőle. Két fiú is a kedvencem, akik segítőkészek és megvédik Violettát. Tudom, hogy ez csak film, mert nem lehet mindig olyan csinosnak és szerencsésnek lenni, mint ő.” Édesanyja, Orsi azt mondja, a sorozat értékrendje nem mindig egyezik az övével, ezt meg is beszélik Lili Rózával. „Az, hogy minden részben más fiúba szerelmes és a suliba kifestve, magas sarkúban megy, nem követendő, ezt a lányom is így gondolja. A sztori egyébként ártalmatlan, a csók a maximum, a zenéje pedig nekem is tetszik.”

40 ezernél
is többen kedvelik a Facebookon a sorozat magyar oldalát, míg a Violettát alakító Martina Stoesselt több mint 700 ezren.

 

A Violetta-sztori:
a címszereplő igazi zenei tehetség, ám édesapja nem akarja, hogy a balesetben elhunyt édesanya énekesnői pályafutását folytassa, ezért Madridban, a világtól szinte elzártan neveli lányát. Ám amikor visszatérnek szülővárosukba, minden megváltozik… A Buenos Airesben játszódó sorozat 2012 májusában indult a Disney Channel Latin Americán, a harmadik évad tavaly készült el, nálunk 2013 novembere óta látható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!