Az önfeledés szabadsága - Timothy and the Things: Anyádék rajtam keresnek, MU Színház

 
Timothy and the Things: Anyádék rajtam keresnek, MU Színház - Fotó: Dusa Gábor

Mivel ma már mindenki mindig elérhető, egyre nehezebb megtalálni azokat az időket, mikor a jelenlétünk és valami haszontalannak tűnő időtöltés mögé rejtőzve titokban figyelhetjük a dolgok és a világ természetét.

Ezzel az idővel és az önfeledés (énfeladás) szabadságával ajándékoz meg közel egy órára az előadás, mely látványosan felold, lebont, és újra felépít mindent, amit eddig a kortárs táncról gondoltunk.

Az új táncos nemzedék, az Y generáció meghatározó tagjaiként Fülöp László és Cuhorka Emese egy különleges kettős nyelvet használnak táncban és szóban is, mely egyszerre hétköznapi és elvont, közhelyes és mélyen filozofikus, groteszk és fenséges.

Mindkettőjükben ott van a művész és a bohóc, és nem is különítik el ezeket, ettől egyedülállóan természetes a színpadi kémiájuk és roppant szerethető kettősük. A könnyedségük és a még szándékolt kifacsartságban is harmonikus mozgásnyelvük – és a köztük lévő bizalom – miatt játéknak érezzük a játszmákat is, melyeket egymással és a közönséggel is vívnak.

Cinkos szerepbe kerülünk, mikor nevetünk az „apró” szívatásokon, ahogy egymáson próbálnak túltenni, mintha versenyt billegnének egy libikókán.

Kifigurázzák és visszadobják a hátunk mögé a nézői elvárásokat, mikor idétlenül tipegve és fejet rázva, vagy épp telitalpon trappolva mozognak Dvořák Újvilág-szimfóniájára, egyszer csak lekapcsolják a zenét és elindítanak egy pszichedelikus gifet a vetítővászon háttéren, majd tánc helyett mókásan halandzsáznak és még dalra is fakadnak.

Ez a vidám kakofónia és a számos remek ellenpontozás az önmagát véresen komolyan vevő művészet tökéletes karikatúrája, és maga a művészet is egyben, mely nem ismer korlátokat, nem tartja be a szabályokat és fütyül az általános rendre.

Talán nem is tudatosul bennünk, milyen óriási az éhségünk (ma, felnőttként, Magyarországon élve) erre az élményre, míg annyira bele nem feledkezünk ebbe a csodaországba, hogy anyánk is hiába keresne.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!