Északi fantázia - Sárkányszárnyon. "Így neveld a sárkányodat 2." - Bálint Orsolya filmajánlója.

 
Így neveld a sárkányodat 2

Tüneményes, megindító, kacagtató és szédítően akciódús az Így neveld a sárkányodat 2. Épp olyan kimagasló alkotás a hollywoodi animációk között, akárcsak az első része.

A Toy Story és a Verdák mellett ez volt az a mese, amelyet négy év alatt sem tudtunk túl sokszor megnézni a gyerekekkel. Lenyűgöző részletgazdagsága miatt mindig akadt benne újabb felfedeznivaló, a poénok pedig elkoptathatatlanok, ahogy a mese tanulsága is, hogy merj önmagad lenni.

Hablattyal, a bicebóca vikinggel könnyen azonosul minden gyerek, de akár egy felnőtt is, aki bizonytalan önmagában és nem tudja, vagy nem meri a saját útját járni. A mese azt üzeni, érdemes küzdeni ezért, mert leírhatatlanul jó érzés, ha harmóniába kerülünk magunkkal és a világgal.

Az első részben Hablaty már bebizonyította, hogy szelíd harcosként is lehet derék és rettenthetetlen. Megteremtette falujában a békét, kivívta a vikingek tiszteletét, az apja elismerését, és a szabadságot, hogy önmaga lehessen.

De visszatér a régi konfliktus, mikor az apja törzsfőnek szeretné látni, ám ő nem érzi magát alkalmasnak és tart a felelősségtől is – ezúttal tehát már a felnőtté válás a tét. Az élet persze megoldja a kérdést, az újabb kaland során rá jut a vezető szerep, és a kedves, suta, valójában hihetetlenül vagány ifjú viking újfent legyőzi az ellenséget és minden gonosz erőt.

Pompás arányérzékkel gyúrták össze a mai, csúcsminőségű animációk legnagyobb erényeit: a történet nincs lebutítva, a tanulság nem szájbarágós, a humor pedig eredeti és kortalan. Az utolsó sárkánypikkelyig tökéletes, bravúros légi-vízi csatákkal teli animáció és a 3D miatt úgy érezzük, mintha mi is ott szárnyalnák a sárkányok hátán, miközben az izlandi Sigur Rós különös szépségű zenéje az északi fantáziavilágba varázsol bennünket.

Ugyan akadtak rémisztő figurák és felkavaró pillanatok, az ingerek nem terhelték túl az érzékeinket, és mozi után a gyerekek rögtön kijelentették erről is, hogy még nagyon-nagyon sokszor szeretnék megnézni. Mázli, hogy ezzel én is így vagyok.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!