Danit megkérte a nagybátyja, hogy ugorjon le a Balatonra a szezon előtt, és tegyen rendet a ház körül, mert ebben az évben csak augusztusban tudnak lemenni.

 
Podmaniczky Szilárd

Dani nagybátyja három éve vásárolta ezt a kis házat az északi parton, mert úgy gondolta, az alacsony ingatlanárak mellett most a legjobb befektetni. Nagyjából telekárban vették az öreg házat, amire ha ráköltenek pár milliót, jó áron el lehet adni, ha újra fölpörög az ingatlanpiac. Dani ebben az évben volt 17 éves. Az apja szerint ez lesz az utolsó nyugodt nyara, úgyhogy használja ki. Mivel jobban ment az év elején a család kertészeti vállalkozása, fölvettek egy segéderőt.

Dani ugyan ragaszkodott hozzá, hogy legalább az esti locsolást bízzák rá, de a fiú nem volt a legmegbízhatóbb, folyton a csajokon meg a motorokon járt az esze. A fater föllélegzett, hogy nem kell utána takarítani az összetört cserepeket és a letört virágokat.

Dani a fél egyes vonattal utazott le a Déliből, hogy ne kelljen átszállnia. Csöndes nyár eleji idő volt, 26 fok, a vonat tele csajokkal. Dani egy motoros magazint vitt magával az útra, benyomta a fejébe a legújabb zenéket, és öt perc múlva már aludt is. A kalauz ébresztette Fehérvárnál. Dani körülnézett, és meg kellett állapítania, minden jó csajszi leszállt a vonatról, csak szépkorúak fuldokoltak körülötte a légszomjtól.

Ahogy elindult a vonat, valahonnan előkeveredett egy fehér ruhás tündér az ötvenkilós hátizsákjával, és lehuppant vele szemben. Dani megtörölte a száját, fölállt, hogy csajozásképpen fölrakja a hátizsákot a csomagtartóra. A csajszi megrázta a fürtjeit. Nem, nem, barátom, a múltkor is fölrakták, és mire sikerült levenni, két megállóval arrébb tudtam csak leszállni.

Rosszul indult a csajozás, de Dani nem adta föl. Beszélt neki a legújabb motorokról, meg arról a motoros játékról, ami tök olyan, mint az életben, és meg is lehet halni, ha háromszázzal nekizúg valaki a betonfalnak.

A csajszit olyan mélységben érdekelték Dani történetei, hogy a következő megállónál azt mondta, most le kell szállnia. Dani az ablakból figyelte, de nem látta a peronon. Átment volna egy másik kocsiba?

Dani később megkérdezte a kalauzt, melyik lesz a megállója. Onnantól feszült figyelemmel számlált.

Négy. Fogta a válltáskát és leszállt. Az állomáson megkereste a térképen a Vitorla utcát, és elindult a nyaraló felé.

Azt gondolta, ilyen jó időben többen lesznek lent, de csak páran lézengtek a halsütőnél, a nyaralók többsége még zárva állt.

Dani soha nem járt még itt, mégis minden olyan ismerős volt, sőt egy öreg biciklis horgász ráköszönt.

Húsz perc gyalogtúra után megtalálta a házat. Elővette a kulcsot, ami nagyméretű, öreg kapukulcs volt, de akárhogy forgatta a zárban, nem tudta kinyitni. Na, mindegy, gondolta, egy mozdulattal átlépett az alacsony kerítésen.

A telken öreg fekete fenyők álltak, egy kisebb nyírfa és térdig érő fű. Először a vízóraaknát nyitotta föl, ahogy a nagybátyja kérte, és megnyitotta a főcsapot. Az aknában hideg volt és két béka. Dani elgondolkodott, hogyan húzhatnak ki egy egész telet a békák a vízóraaknában, de nem emlékezett ilyen című tananyagra.

Aztán kinyitotta a bejárati ajtót. Vagyis nem kellett kinyitnia, mert nyitva találta. Na, ha ezt elmondja a nagybátyjának a felesége előtt, lesz megint tökkelütöttezés.

Fölkapcsolta a villanyórát, bedugta a hűtőszekrény dugóját, és berakta a jegesbe a kétliteres palackot. Aztán megkereste a konyhaszekrényben a melléképület kulcsát, és egész délután főnyírózott, ivott, főnyírózott, ivott.

Már alkonyodott, elcsöndesült a szél, mikor az utcai bokrok felől motozást hallott. Biztos a macskák, gondolta, de hogy egyszerre négy helyen mozogjanak nagy testű macskák a bokorban, annak a matematikai valószínűsége is igen csekély. Ahogy kilépett az utcára, négy rendőr ugrott rá, leteperték a fiatal diákot, aki ellenállás nélkül tűrte. Ahogy fölemelte a fejét, megjelent egy koros fószer, papucsban, fürdőköpenyben és rá mutatott.

Igen, ő az. Tudtam, hogy egyszer meg fogjuk. A tavasszal nyolc házat fosztott ki, és most szegény Karsaiékat akarta kirámolni, pedig nincs abban a házban, kérem, semmi, csak egy zörgő Szaratov hűtő, meg egy megvakult Orion.

Milyen Karsaiék, kérdezte Dani, a rendőrök addigra fölállították, nekik is úgy tűnt, nem egy izomagyú példányt kaptak el.

Bevitték a rendőrségre, ahol fölvették az adatait, de Karsaiék, a fölösleges papírmunkák és ügyintézés miatt elálltak a följelentéstől.

Másnap reggel fölszállt a vonatra, és utazott még egy megállót. Ahol tegnap kellett volna leszállnia.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!