Atlantisz gyermekei, Fővárosi Nagycirkusz

 
Atlantisz gyermekei, Fővárosi Nagycirkusz - Fotó: Urbán Ádám

Egyedülálló, lélegzetelállító, lenyűgöző – szokták írni jól bevált formulaként és némileg szenzációhajhász mód egy-egy produkció kapcsán. Hát, most valóban nem áll messze a valóságtól, ha ezeket a jelzőket a Fővárosi Nagycirkusz műsora elé illesztjük. Nem csoda, hogy soha nem látott érdeklődést váltott ki és nézőszámcsúcsot döntött e vízi cirkusz: öt hónap alatt több mint 200 000-en látták az Atlantisz gyermekeit, sőt a pótelőadások ellenére is ki kellett tenni a „megtelt táblát”.

Gigantikus látvány és show fogad, fizikai törvényeket meghazudtoló artisták, kompozícióba rendezett műsorszámok, visszatérő motívumok és kerettörténet (bár egy jó író, dramaturg azért elkélt volna). Gördülékenyen sorjáznak a számok. Az egyes attrakciók pedig ámulatba ejtenek: a 11 méter magasban Tissue-n denevérként lógva hegedülő, majd zuhanó Demjén Natáliától a kínai rúdon gravitációt legyőző Kronzhko Romanig, Syulgina Maria trapézszámától a bekötött szemmel, nővel a fején egyensúlyozó Antonyuk Vladimir magasdrótszámáig, az orosz illuzionistáktól Kristóf Krisztián humorral is teli zsonglőrszámáig.

Az ember csak kapkodja a fejét, és szinte már telítődik is ennyi elképesztő teljesítmény láttán.


Az egyes számok azonban most túlmutatnak önmagukon, a teljesítmény mögött álló értékek hangsúlyossá válnak, és példaértékűvé lesznek. A cirkuszművészet show-n túli része felértékelődik, még akkor is, ha mindemellett pazar előadásban is részesülünk.
 

Új cirkuszművészet van születőben, amelyik nem elégszik már meg a káprázatos látvánnyal, show-elemekkel és ámulatba ejtő mutatványokkal: szólni is akar valamiről.

És ennél hitelesebben nem is tehetné. – E műsor hatására hajlamosakká válunk már-már elhinni, hogy nincs is lehetetlen, és ha nagyon akarjuk, akár mi is képessé lehetünk emberfeletti dolgokra. A szenvedélyes elköteleződés és eltökéltség pedig valóban elrepít a szürke világból, és színesebbé teheti az életünk.

Kitartás, szorgalom, kreativitás, merészség, bizalom – olyan tulajdonságok, amelyeket egy átlag halandó is elsajátíthat, még ha nem is oly hajlékony vagy tud végigmenni a drótkötélen. Ám ezek segítségével talán mi is képesek lehetünk emberfeletti teljesítményekre, a határainkat feszegethetjük, és akkor tán valóban megszülethet valami csodaféle is.

Az artistákat látva mindenesetre az ember egyszerűen kedvet kap, hogy újból elhiggye ezeknek az értékeknek az erejét.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!