Különleges, szöveges konyhai falvédőket tervezett egy képzőművész testvérpár: Pittmann Zsófi és Marci, akik gyerekkoruk óta foglalkoznak ilyen díszítő textíliákkal. A legutóbbi kiállításukon 25 falvédő volt látható, amelyeket ők terveztek, de a kalocsai női börtön 25 lakója hímzett ki. Közülük heten az arcukat és nevüket is adták munkájukhoz.

 
Hímzett börtönmunkák

– Szombathelyen nőttünk fel, a nagymamánk konyhájában és a szomszédoknál is sok falvédő volt, amelyeket mindketten megszerettünk – magyarázta Marci. – Már gimis koromban gyűjteni kezdtem a falvédőket, jókat nevettünk akkor a vicces felirataikon és elhatároztam, egyszer a magam által tervezettekből fogok kiállítást rendezni – teszi hozzá Zsófi, akinek heteken belül megszületik második kislánya.

A Pintér Sonja Galéria adott otthont közös kiállításuknak, ahol a falvédőké volt a főszerep. A Szolidaritás Egyesület kereste meg Zsófit, hogy tervezzen mai, modern textíliákat. – Az Egyesület a nem kirekesztettek figyelmét hívja fel a társadalmi felelősségvállalás szükségességére, arra, hogy a hátrányos helyzetű emberek számára nyújtott segítség nem csak az állam feladata. Az öcsémmel találtuk ki, hogy vidám, humoros, a szabadság és a bűn témakörében szimbólumokat, idézeteket tartalmazó textíliákat tervezünk.

A kollekcióban párnák, szekrénycsíkok is megjelentek, valamint halotti tükörletakaró kendő, függöny és bevásárlási jegyzék.

Mind a szöveges falvédők stílusában készültek, és kalocsai hímzéssel díszítettek. Némelyik híres fogvatartottat (Faludy Györgyöt A walesi bárdokat idézve) ábrázol, de híres filmszínészek (Danny Trejo, John Tra­volta, Samuel L. Jackson – képünkön) és valóságos bűnözők (Bonnie és Clyde, Matuska Szilveszter) is föltűnnek a vásznakon. A „Börtön ablakába soha nem süt be a nap” dalszövegét például a Csillagok háborúja szereplőjével, Leila hercegnővel társították, aki az egyik epizódban szintén börtönben volt. Egyes falvédőkön Adamis Anna, Beatrice és Kontroll Csoport dalszövegrészletek olvashatók, valamint feltűnik a hét fő bűn és Ságvári Endre is, de a Balázs Klári–Korda György páros is.

– A kedvencem a kalocsai mintás modern kori falvédő, amelynek pikánsságát az adja, hogy három marihuánalevél is megbújik a hagyományos mintában – mondja Zsófi. – Marcinak a Danny Trejó-s a szíve csücske. Neki a kép és a szöveg egysége a legfontosabb a falvédőkön.

Sajátos jelentéstartalommal bírnak a munkák: a „hagyományos”, 1950-es évek tárgya, maga a hímzett falvédő ötvöződik a mai populáris kultúra elemeivel, színészekkel, dalszövegrészletekkel. Mindez a börtönben szabadságvesztésüket töltő elítéltek keze munkája nyomán.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!