Brad Pitt, aki június közepe óta Máltán forgatja az ősszel Budapest környékén is készülő World War Z című szuper-thrillert, a héten egy napra a mexikói Cancúnba repült, hogy személyes jelenlétével adjon súlyt következő filmjének, a Moneyballnak, amit szeptemberben tűznek műsorukra a mozik.

  <h1>Brad Pitt</h1>-
  <h1>Brad Pitt</h1>-

Brad Pitt

- – Kép 1/2

A World War Z miatt (melyben újságírót játszik) szinte vállát verdesi a haja, a szokásosnál soványabb-szálkásabb, és kimondottan jól fest a galambszürke vászonnadrág-tvisztpulóverben, ahogy megkapta a máltai nap.

De vissza a Money­ballhoz: ismervén a sportfilmek megfejthetetlen népszerűtlenségét, ha nem ő a főszereplője, ez a film valószínűleg nincs. S még így sem készült el könnyen (egy nappal a kitűzött forgatás előtt a stúdió újra átíratta a könyvet) de Pitt ragaszkodott hoz­zá: „Tévedés ne essék, a Moneyball nem a baseballról szól, hanem egy fickóról, aki a helyét keresi a világban”. Az illetőt Billy Beane-nek hívják, létező személy, s ma már az oaklandi baseballcsapat résztulajdonosa, amit annak köszönhet, hogy 1995-ben, mint a csapat szűk pénztárcával megvert menedzsere bebizonyította, igenis létezik kis pénzért nagy foci!

– Azért villanyozta fel ez a sztori, mert baseballrajongó volt kiskorában?

– Fenét! Annyi maradt meg bennem a baseballról, hogy a gimiben úgy pofán vágtak egy ütővel, hogy többet a pálya felé se néztem. Úgy felszakadt az arcom, hogy 18 öltéssel varrták össze, és még ma is itt a szemem alatt a sebhely. Billy Beane-t se a sportolók vére hajtotta, hanem az piszkálta, hogy évi 200 millióból könnyű győztes csapatot csinálni. Az igazi művészet az, ha valaki ennek az ötödéből rak össze verhetetlen garnitúrát! Hogy lehet a szükséges pénz töredékével elcsábítani a legjobb játékosokat? Többet ésszel, mint erővel. Billy addig kutakodott a statisztikákban, míg levadászta magának a legolcsóbb, de legígéretesebb névteleneket, akiket mindenki lúzernek tartott, ő viszont lovat adott alájuk, és addig turbózta őket, míg meg sem álltak a győzelemig.

– Vagyis a film arról szól, hogy nincs az a jól bevált rendszer, amin nem lehet változtatni. Beleértve akár a hollywoodi szisztémát is, melyben ön tanúsítja legjobban, hogy nagy pénz – nagy foci?

– Kösz a célzást, és nem tiltakozom. De szerencsére a hollywoodi szisztémán is lehet léket ütni. A filmgyártás ugyanis ciklikus. Momentán a szuperköltségvetésű film meg a 3D a sláger, de már mind a kettő leszálló ágban van, mert ahogy a technika fejlődik, ma már kézi kamerával, szinte semmi pénzből is lehet szuper jó filmet csinálni és ráverni a szisztémára. A saját helyzetemet folyton mérlegelem, és a párhuzam Billy Beane-nel kísérteties. Hollywoodiban is, a baseballpályán is az a lényeg, hogy az ember sose vegye le a szemét az igazi értékekről.

– A hollywoodi sztár olyan, mint az amerikai szuperfocista. De ha eljut a csúcsra, onnan még van tovább?

– Alapvetően kétféle győzelem létezik. Az egyik, mikor naponta látod a nevedet a szalagcímekben, az interneten meg a televízió­ban. Meg a másik, amelyik néma, és itt hordod belül, csak a tiéd. Nekem mindig ez a belső siker volt a fontos. A néma győzelem.

– Nem paradoxon ez?

– Ha megosztanám, amit jelent, megtörném a csendjét, vagyis csak azt vesztené el, ami a lényege. Ahogy az évek múltak és az ölembe potyogtak a harsány, hatalmas, talmi sikerek, lassacskán rájöttem, hogy ettől se boldogabbnak, se teljesebbnek nem érzem magam. A szerény és csöndes magánéleti sikereimre viszont nagyon büszke vagyok, mert tisztább és nemesebb emberré tettek. És ez sokkal fontosabb nekem, mint bármilyen szakmai siker, még akkor is, ha a társadalom fordítva értékeli.

– Ahhoz, hogy valaki úgy gondolkodjon, mint Billy Beane, nemcsak találékonyság, hanem bátorság is kell. Erről Brad Pitt mennyire híres?

– Hogy mondják? Jó pap holtig tanul. Próbálok nem szemellenzősen élni, de nem akarok átesni a ló túloldalára sem. Kisvárosi srác vagyok egy nagyon konzervatív családból és elég szűk látókörű környezetben nőttem fel, nagyon vallásos világszemléletben. Elég sokáig tartott, mire eljutottam oda, hogy megkérdőjelezzem ezeket az értékeket, és körülbelül húszéves koromban jutottam el addig, hogy meg mertem fogalmazni magamnak, mi az, amiben biztos nem hiszek. Nem volt könnyű, sőt, ijesztő volt, mert nem láttam magam előtt kapaszkodót, csak azt tudtam, hogy mitől akarok elszakadni. Ha az élet véges, mi jön utána? Nem volt válaszom. A vallás jó mankó, de ha eldobod, mire támaszkodsz? Sötét, nyugtalanító egzisztencialista kérdések ezek, és órákig tudnék róla beszélni, mert még most sem tiszta egészen, hogy mi van annak a sötét útnak a végén…

– De közben azért jó válaszokat is talált. Különben most nem lenne ilyen nyugodt, elégedett és mosolygós. Vagy tévedek?

– Persze, ma már például tiszta, hogy a világ egyik leggazdagabb embere vagyok, mert elég ránéznem a gyerekeimre, hogy kihúzzam magam. De nagyon messziről jutottam el idáig. Mikor elkezdtem a pályát Hollywoodban, jobbra-balra huzigáltak, nagyon bűzlött nekem valami. Azt próbálták beadni, hogy tévére születtem, ott az én igazi helyem, egy jó kis heti sorozatban. Éreztem, hogy ez nagyon nagy gáz. Bohóckodni a kis kasztniban, minden csak nem nekem való. Biztos van, akinek jól áll, de az nem én vagyok. Nem akartam beszűkíteni magam mindjárt az elején, ki akartam törni a dobozból. Értsd a szisztémából. És ha belegondol, minden értelemben kitörtem a szokványos keretek közül. Kezdve a családdal. Igazán nem lehet ránk húzni, hogy konvencionálisak vagyunk, nem igaz?

Cancún, 2011. július

 

Esküvő?

Gyermekeik rábeszélésére végre házasságot köt Brad Pitt és Angelina Jolie – értesült az amerikai US Weekly hetilap. A People magazin forrásai ezt a hírt rögtön cáfolták, ám lehetséges, hogy ez csupán a figyelem elterelése. Az álompár évekig azzal az indokkal utasította el a hivatalos ceremóniát, hogy addig nem esküsznek, míg ezt a melegek számára nem engedélyezik mindenütt, de a napokban New York állam is elvetette az erre vonatkozó törvénytervezetet. Ráadásul jelenleg is komoly építkezés folyik franciaországi rezidenciájukon, a Chateu Miravalban, melyet az esküvő helyszíneként rebesgettek. Bár Jolie és Pitt is utalt arra korábban, hogy gyermekeik (a 9 éves Maddox, a 7 éves Zahara, a 6 éves Shiloh és a 3 éves ikerpár, Vivienne és Knox) kérésére bármikor összeházasodnának, a szeptemberi esküvő korántsem biztos. Brad jelenleg Máltán forgat, ezután Skóciában, októberben pedig nálunk veszik fel „World War Z” című filmjének egyes jeleneteit. Az esküvőről szóló pletykáknak az is ellent mondhat, hogy Jolie-Pitték állítólag már augusztusban megérkeznek Magyarországra. A sztárpár akkor is otthonosan érezte magát nálunk, mikor Angelina forgatott Budapesten. A Bors úgy tudja, most Tihany közelében keresnek a népes család számára megfelelő vízparti villát.

B. O.

 

William Bradley „Brad” Pitt amerikai színész, producer, 1963-ban született. Filmszerepeivel két Oscar-jelölést és egy Golden Globe-díjat nyert el. Szerepelt többek között a Dallas című televíziós sorozatban is. A Thelma és Louise című filmben vált ismertté. Az első Golden Globe-jelölést a Szenvedélyek vihará­ba­nért kapta. Legnagyobb bevételt a Trója és a Mr. és Mrs. Smith című filmekkel ért el. Második Oscar-jelölését a Benjamin Button különös élete címszerepéért kapta. Gwyneth Paltrow volt a menyasszonya két évig, majd Jennifer Anistont vette feleségül. 2005-ben megismerkedett Angelina Jolie-val, a Mr. és Mrs. Smith forgatásán, akivel öt gyermeket nevelnek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!