Amióta Gordon Ramsay betette a lábát a tévébe, leáldozott az álmosítóan unalmas főzőműsoroknak, és a stúdiókonyha izgalmas tereppé, sőt színpaddá vált, ahol pörögni kell, bűvészkedni a hozzávalókkal, és lelkesíteni a nézőket, akár egy tévéshopos bemutatóban.

 
Street Kitchen, RTL Klub

Ehhez legelébb is karizmatikus tévészakácsok kellenek, és hiába pattog hiperaktívan a Konyhafőnökből ismerős zsűritag, a celebdzsungelt is túlélő Fördős Zé, a párja, a szintén közkedvelt gasztroblogger Havas Dóra még megnyerőbb visszafogottabb, de elbűvölően derűs kisugárzásával. A Street Kitchen elsősorban hangulatában friss és fiatalos, nem azért, mert a konyha fala a mostanság menő táblafestékkel van feketére kenve, vagy mert úgy beszélnek benne, hogy a „besamelt baconnel felturbózzuk” és „nyomatunk hozzá fokhagymát is”, mert attól lesz „szuperfinom”, utána pedig jöhetnek a „cuki fánkocskák”. Jó zenék mennek a főzés alatt, egy idő után talán azt is megszokjuk, hogy folyamatosan babrálnak a hangerővel, így ritmizálva és gyorsítva a picit időigényesebb főzési folyamatot. De az ételek valóban könnyen, akár még éhes kollégisták által is gyorsan elkészíthetők, és mindig van bennük egy kis finesz – a sajtos tésztába se feltétlenül kevernénk pirított bacont és zöldborsót, ahogy a szalagos fánk mellé sem csinálnánk rögtön karamell- és vaníliaszószt, de egyik ötlet sem olyan elszállt, hogy ne próbálnánk ki legalább egyszer. Bár a gasztrobloggerek közt elvetemült gurmandok is akadnak, szimpatikus, hogy ők nem veszik túl komolyan magukat, és bár Havas előkapott egy maghőmérőt is, végül mégiscsak úgy ellenőrizte a sütőolaj hőmérsékletét, hogy beledobott egy fánkot. Voilá! Mindketten esztétikusan és ínycsiklandón is főznek, és bár Fördős azon siránkozott, hogy mikor fogják végre feltalálni a szagos televíziót, simán elhisszük neki, hogy „brutálisan finom”, nem is kell folyton beletunkolnia a kaját a kamerába.

Címkék: távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!