„Álmodni se mertem volna, hogy velem nyit a cannes-i filmfesztivál” – vallotta be Wes Anderson, a Magyarországon május 31-én bemutatásra kerülő Holdfény királyság című szatíra rendezője. Ezen csak ő csodálkozott, a szakmai bennfentesek nem.

 
Fotó: Loic Venance, AFP

Miután Gilles Jacob, a cannes-i fesztivál atyja hátrább lépett és teljesen átengedte a teret dinamikus és kreatív programigazgatójának, Thierry Frémaux meglépte azt, amire már évek óta készült: megrázta, leporolta és megfiatalította a fesztivált. A zsűri legidősebb tagja nem köztiszteletben álló európai vagy ázsiai rendező, hanem Jean Paul Gaultier avantgárd divattervező, a legfiatalabb tagja Diane Kruger, volt modell, a filmművészeket pedig olyan sarkos szemléletű, független fiatalok képviselik, mint a brit Andrea Arnold, a skót Ewan McGregor és az amerikai Alexander Payne.

A filmek között is a sztárokat-művészeket, Európát és Hollywoodot összemosó, sokak szemében bizarr koncepció jegyében válogatott Frémaux. Így kerülhetett a poszterre az örökifjú Marilyn Monroe, hogy halálának 50. évfordulóján elfújja a cannes-i szülinapi gyertyát.

Frémaux arról is gondoskodott, hogy jól megtévessze azokat, akik hagyományosan a fesztivál első hetére foglalnak csak szobát. Idén a második hétre programozta az igazán érdekes, izgalmas filmeket: a Cosmopolist, Az útont, a Paperboyt és a Killing Them Softlyt, hogy a városban tartsa azt a négyezer újságírót, aki körmöst kap a szerkesztőjétől, ha nem szállítja a világhírű interjúkat.

A szokásos „nagy” eseményeket is szétszórták ezen a fesztiválon: tegnap estére tűzték ki a Vanity Fair partit, jövő hét végére az immár Elizabeth Taylor nélkül megrendezésre kerülő AIDS-eseket segítő vacsorát, és a kettő között kerül sor a Chopard és a de Grisogono estélyekre, ahol szintén jótékony célokra adományoznak és gyűjtenek.

És újra meggyőződhetünk róla: Bruce Willis „drágán adja az életét”: 12 órára repült a Die Hard 5 budapesti forgatásáról Cannes-ba, hogy többek között Tilda Swinton és Edward Norton mellett erősítse a Holdfény királyság csapatát. A népszerű fiatal színész, Shia LaBeouf pedig Bukarestből ruccant le egy napra a Riviérára. Azért Bukarestből, mert Budapest „nem volt elég koszos ahhoz, hogy ott forgassuk a Charlie Countrymant, amit eredetileg Pestre írtunk!”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!