Olyan ez a regény, akár egy folyó, deltatorkolattal. A forrása nem ismert, de nem is lényeges. Mert ami fontos, az a folyó, vagyis a történet maga. A vége pedig szálakra bontva fut a tengerbe, képzeletünk óceánjába. Sodró lendületű, magával ragadó.

 
Veres Attila: Odakint sötétebb. Agave Kiadó, 2017.


Veres Attila Odakint sötétebb című regényében az olvasó hol lebeg, máskor meg alámerül, néha pedig gördül a meder alján.

Miközben nincsen egyetlen pillanatnyi nyugalom. A történet elején megjelenő furcsa lények körüli misztikum azt sejteti, hogy itt most egy becsületes fantasztikus folyam részesei leszünk, netán egy lélekszaggató horror áldozatai, ám Veres Attila olyan egyszerű és letisztult, szépirodalmi köntösbe bújtatva tárja elénk a fákról lógó csáposok, Gábor és Szabolcs, valamint rajtuk keresztül minden szereplő életét, a világ sorsát, hogy észre sem vesszük: a történet felénél egy olyan világba jutottunk, ahol már nem az a kérdés, hogy szét tudjuk-e szálazni az események fonalát, s hogy a helyén tudjuk-e kezelni a múlt és jelen viszonyát, hanem az, hogy akarjuk-e azt egyáltalán. Merthogy a furcsa lények megjelenésével megváltozott a világ. Lassan minden elveszíti értelmét: mást jelentenek a szavak, amint kimondják azokat; mást a gondolatok, ha cselekvéssé formálódnak. Mondhatnánk, persze, hogy így jár az, mint Gábor, a történet főhőse, aki képtelen kiheverni egy szerelmet, de tény, a reménytelen szerelem még a legedzettebb lelkek mélyén is képes világvége hangulatot teremteni.

És ha mindehhez hozzávesszük azt, hogy ha körülöttünk mindenki úgy viselkedik, amire csak a képzeletünk világában találunk ésszerű választ, ne csodálkozzunk azon, hogy nem marad olyan érvünk, amitől embernek nevezhetnénk magunkat, s amivel érzékeltethetnénk a különbséget jó és rossz között.

Tanulság pedig nincs. Csak az van, ami megtörténik, amire gondolunk, amitől rettegünk.

Kis magyar korrajz egy különös fantáziavilágban – de az is lehet, hogy a körülöttünk lévő világ ilyen, csak félünk elvegyülni az óceánnal.

(Veres Attila: Odakint sötétebb. Agave Kiadó, 2017., 272 o.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!