Joggal juthat eszünkbe A 13 és ¾ éves Adrian Mole titkos naplója a 83 és ¼ éves Hendrik Groen titkos naplójáról, csak a kamaszkor helyett az időskor abszurditásait, szülők helyett az ápolószemélyzet agybaját, pattanások helyett pedig öregkori nyavalyákat kell elviselnie a főhősnek. De roppant hasonló a fanyar önirónia és szarkazmus, amivel az amszterdami idősotthon lakója a hétköznapi történéseket kommentálja, és vonzalma a kedves özvegy, Eefje iránt is épp olyan szégyenlős és plátói, mint Adrian rajongása Pandora iránt.

 
Lesz ez még így se – A 83 és ¼ éves Hendrik Groen titkos naplója. Ford. Wekerle Szabolcs, Libri, 2016.

„Mindenki szeretne örökké élni, de megöregedni senki sem akar” – fogalmazott Jonathan Swift, és valóban emberfeletti energiába kerül, hogy még ekkor is tudjunk nevetni magunkon, és azon, ahogy az élet napról napra kibabrál velünk, például választhatunk a nadrágunkon díszelgő, áruló pisifolt vagy a kényelmetlen felnőttpelenka között.

Hendrik csak röhög az egészen, még ha olykor átszűrődik is szavain a mélabú, és csintalanabb egy csibész kisgyereknél, miközben fityiszt mutat az egész világnak. Megalapítja az „Öreg, de még nem halott” partizánklubot, akikkel titkos szökéseket szerveznek, főzőtanfolyamra, kaszinóba járnak, és főképp szeszt csempésznek az otthonba. Szemérmetlenül viccel az e betűs szóval (eutanázia), és legjobb barátjával, Everttel úgy cukkolják egymást és a lakótársaikat, akárcsak a Walter Matthau–Jack Lemmon páros.

A bohózatba illő megtörtént események (mint a Voorthuizenné fenekére tapadt almáspite) és elképzelt jelenetek, mint a nyuggertúra („A végtelen rónaságon hosszan kígyózó sorban araszoló elektromopedek. Időnként egy öregember beledől a csatornába.”) mellett Hendrik, ha viccesen is, de komoly témákat érint, mint a menekültek befogadása, az összeomló nyugdíjrendszerek, a demencia, a gyász és a barátság.

Miközben az imádnivaló öregúr lassacskán világszerte sztárrá vált, a napló írójának valós kilétét misztikum övezi – akárcsak azt, ki okozta az előre megfontolt szándékkal elkövetett haltömeggyilkosságot a második emeleti akváriumba dobott pászkadarabokkal.

(Lesz ez még így se – A 83 és ¼ éves Hendrik Groen titkos naplója. Ford. Wekerle Szabolcs, Libri, 2016, 462 o.) 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!