Rokkant rokont béreltek a disneylandi feketepiacon a gazdag manhattani anyukák, hogy a csemetéiknek ne kelljen sorban állnia az élményparkban a játékokhoz, és az első sorból nézhessék a látványos meseshow-kat.

 

A megdöbbentő hírt a New York Post napilap korábbi munkatársa, Wednesday Martin hozta nyilvánosságra, aki jelenleg egy könyvön dolgozik, melynek címe „A Park Avenue csúcsragadozói”, és az Egyesült Államokban legtehetősebbnek számító manhattani elitről szól.

Az írónak egy anyuka dicsekedett el azzal, hogy az ő gyerekének nem kell órákat sorban állnia a játékokra Disneylandben, mint másoknak. A leggazdagabb egy százalék titka, hogy felbérelnek egy mozgássérült „idegenvezetőt”, akit mindenhol soron kívül előre engednek, a vele lévő plusz öt fővel együtt. „Ezzel nem csak azt a tudatot erősítik magukban, hogy a kivételezettek köréhez tartoznak, akik bennfentes információkkal rendelkeznek, de jó üzletet is kötnek. A Disney VIP-belépői óránként 315 dollárba kerülnek, az alibi-idegenvezető csupán 130 dollárt kér óránként” – írja a kultúrantropológus szerző. A Disney World, a Disneyland amerikai élményközpont üzemeltetője vizsgálatot indított az ügyben, és felháborítónak tartják, hogy valaki visszaél a mozgássérülteknek biztosított különleges bánásmóddal.

A New York Post cikkében olyan anyákról is ír, akik saját gyermeküket tüntették fel sérültnek, hogy sorban állás nélkül használhassák a játékokat. Egy anyuka, akinek sajátos nevelési igényű (figyelemzavaros hiperaktivitásban szenvedő) kislánya háromnapos, fogyatékkal élőknek szóló belépőt kapott az élményparkba, később ezt el akarta adni az interneten. „Megvan a módja, hogyan lehet soron kívül bemenni bárhová, de nem fogom elárulni, mert már így is sokan visszaélnek ezzel, ami nagyon dühít engem és a munkatársaimat is” – mondta a lapnak egy név nélkül nyilatkozó Disney-alkalmazott.

Nem csak Disneylandben fordul elő, hogy valaki fogyatékkal élőnek adja ki magát, hogy megússza a sorban állást. A Wall Street Journal nemrég arról írt, hogy a reptereken többen úgy játsszák ki az ellenőrzéshez kígyózó sorokat, hogy kérnek egy tolószéket, majd miután a sor elejére vitték őket, csodálatos gyógyuláson mennek át és fürgén szaladnak kifelé a csomagjaikkal.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!