Koncz Zsuzsának ezen a héten készült el az új DVD-je, amin a Budapest Sportarénában tavasszal tartott koncertjének felvétele található. Novemberben új koncertkörútra indul, és a Dohány utcai zsinagógában jótékonysági hangversenyen énekel.

 
Azzal, ami Auschwitzban történt, nekünk, európaiaknak, ha akarjuk, ha nem, kivétel nélkül mindnyájunknak szembe kell néznünk

– Éppen, amikor felhívtam, kapta meg az új DVD-t. Ilyenkor mit csinál, gyorsan belenéz, hogy minden rendben van-e?

– Ez a DVD olyan anyag, amiért nagyon megszenvedtünk, de nem tudtam rögtön belenézni. A próbalemezt láttam, de remélem, hogy a nyomásnál nem történt semmi baj. Sokat dolgoztunk rajta, mert ami elromolhatott munka közben, az mind el is romlott. Elképesztő, hogy a digitális technika milyen mértékben képes beadni a kulcsot. A vágáshoz a koncertet felvevő tizenkét kamera egyenként háromórás anyagát komputerbe töltötték. Amikor a számítógép megbolondul, ennek a harminchat órányi anyagnak a snittjei, képei, összevissza keverednek. Tégy rendet, ha tudsz.

– Ilyenkor frászt kap? Izgulós típus?

– A stúdióban nem izgulok, csak színpadra lépés előtt. De amint felhangzik a zene és hozzáfogok, rendeződik minden.

– Előtte gyomorgörcse van?

– Meg minden más is. Erősen lámpalázas típus vagyok, és ezen nem segít az idő. Ellenkezőleg.

– Netán egy nagy koncert előtt akár már két hónappal is arra gondol, hogy majd éppen akkor lesz influenzás?

– A frász biztos kerülget, de azért nem olyan aktívan, mit a színpadra lépés előtt két-három órával.

– Nagy koncert előtt próbálja óvni magát a megfázástól? Hiszen akár tízezer embert haza kell küldeni, ha megbetegszik, és ennek komoly anyagi vonzata is van.

– A koncertjeim főleg influenzaszezonban, ősszel vagy tavasszal vannak. Éppen ezért óvintézkedéseink kicsit erről szólnak: nem járok nagy társaságokba, fogadásokra, olyan helyre, ahol sok ember van együtt, vitaminokat szedek, teázom, egyáltalán „sportszerűen” élek, és mindent megpróbálok megtenni, ami célszerűnek látszik a baj kicselezéséhez. Bár, ha baj kíván lenni az emberrel, akkor az úgyis megtörténik. Kezdődő influenzával még egy koncertet sem szabad leénekelni, mert az tuti két hét kiesést jelent.

– Színészek álmodni is szoktak arról, hogy elfelejtik a szöveget, de dallammal együtt megjegyezni nyilván könnyebb.

– A dallam segít, de defektek azért vannak. Például egyszer szünetben memorizáltam egy ősrégi dalt, amit már rengetegszer énekeltem, és a kezdő sora mégsem jutott eszembe. Megkérdeztem Závodi Gabit, aki ebben a dalban néha együtt énekel velem, de ő sem tudta, viszont elővette az okos telefonját, fölment az internetre, és megmutatta, hogy „tessék, itt van”. Vagy sok évvel ezelőtt a Baltikumban Bornai Tibi segített. Miközben már ment a bevezető, a Zeng az ének első sora nem jutott eszembe. Ő tudta és súgott. Elégséges próba segít a nagyobb bakik megelőzésében. Most is épp próbálunk, hiszen november 8-án Miskolcon indul az új turné, ami a tavaly megjelent 37. lemez hivatalos bemutató koncertsorozata lesz. Egyben pedig hírverés is, a most kézbe vett DVD-nek.

– Önből fakad, hogy politikusak azoknak a daloknak a szövegei, amelyeket énekel?

– Nem politikusak, de társadalmilag bizony sokszor érzékeny szövegek ezek, melyek gyakran az én személyes véleményemet, meggyőződésemet is hordozzák.

– A Jelbeszéd című lemezét valaha betiltották. Szükség van újra jelbeszédre?

– Egyelőre még úgy képzelem, hogy demokrácia van, ha az új alkotmányban nem is lesz benne, hogy Magyar Köztársaság.

– Az Élet menete javára fordítandó jótékonysági koncerten fellépni a Dohány utcai Zsinagógában, kiállást jelent valami mellett?

– Az együttérzés és szimpátia kinyilvánítása ez, és egyben a segítségnyújtás szándéka. Én magam is voltam az Élet menetével Auswitzban. Döbbenetes volt. Azzal, ami ott történt, nekünk, európaiaknak, ha akarjuk, ha nem, kivétel nélkül mindnyájunknak szembe kell néznünk.

– Érez most fasiszta veszélyt?

– Tény, hogy Európában helyenként masíroznak neonáci csoportok az utcákon, és nem vagyunk kivételek mi sem. Az jó, hogy nem tömegek hömpölyögnek, és hogy a kormányok általában ezt mindenütt határozottan kezelik, de az meg nagyon nem jó, hogy ezzel egy végletesen embertelen dolog bukkan elő újra a történelem bugyraiból, amiről azt hittük, hogy már végleg kimúlt.

– A koncertjein tud ez ellen szólni?

– A dalok szólnak arról, amit én gondolok, akár erről is.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!