Szenzációként robbant a hír: Harper Lee amerikai írónő 55 évvel a Ne bántsátok a feketerigót! megjelenése után új kötettel jelentkezik. A könyv az ötvenes években íródott, állítólag elveszett és csak nemrég akadtak rá. Az első regény minden idők egyik legnagyobb hatású amerikai műve lett, az írónő Pulitzer-díjat, a regény adaptációja pedig Oscart kapott. Ám nem Lee az egyetlen szerző, aki mindössze egy regénnyel lett híres:

 
Harper Lee - Forrás: Profimedia

1. Giuseppe Tomasi di Lampedusa:
A párduc (1958)
Mire a szicíliai herceg regénye megjelent, már halott volt – a regényt nem csak a szerző személye, de a páratlan szépséggel megformált korrajz, a finom karakterábrázolás és az iróniába burkolt társadalmi kritika is felejthetetlenné teszi.

2. Emily Brontë: Üvöltő szelek (1847):
A három Brontë nővér közül a második, Emily még csak nem is saját nevén jelentette meg – a „hivatalos” szerző Ellis Bell volt. Három kötetben publikálták (a harmadik Emily húgának, Anne-nek Agnes Grey című regényét tartalmazta), egy évvel a megjelenése után a szerző tuberkulózisban elhunyt.

3. Anna Sewell: Fekete Szépség
(1877):
A mű egy ló hányattatott sorsát örökíti meg. Anna Sewell krónikus betegsége miatt gyermekkorától kezdve csak fogaton tudott kimozdulni otthonából, így élete összekapcsolódott pónijával, az ő segítségével ismerte meg a világot. A Fekete Szépség ennek a barátságnak állít emléket.

+1. Margaret Mitchell: Elfújta a szél
(1936)
Az írónő Pulitzer-díjat is kapott a monumentális regényért, melyet tízéves kutatómunka előzött meg. Mitchell 1949-ben meghalt (elütötte egy autó), ám évtizedekkel később kiderült: egy novellát is írt, ami a kilencvenes években megjelent Elsüllyedt múlt címmel.

Címkék: irodalom

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!