Hányszor fordul elő életünk során, hogy legszívesebben visszamennénk az időben, hogy valamit másképp csináljunk? Ádámnak (Száraz Dénes) erre több lehetősége is akad, mivel egy időhurokba kerülve addig ismétlődik egy napja, míg „a jobbik énje” át nem veszi az irányítást.

 
Felér a menő amerikai thrillerekhez, miközben épp eléggé kelet-európai marad - Forrás: Forum Hungary

Madarász Isti filmjétől a tudósok talán sikítófrászt kapnának, mert valamennyi időparadigma-elmélettel szembe megy, de író-rendezőként neki ehhez megvan minden szabadsága, ráadásul minél szürreálisabb, annál élvezetesebb és kiszámíthatatlanabb a filmje. A feszültségéből egy kisebb várost ki lehetne világítani, hiszen az egymásba visszatérő körökben minden egyes döntés másképp fatális, és az idő mellett Ádám ellenfele a nehézsúlyú tiltott szer nepper, Dezső (Anger Zsolt) is, a tét pedig a szerelme, Anna (Martinovics Dorina) és a születendő gyermekük élete.

A történet attól igazán hiteles, hogy jelentős részében még a szereplők is döbbenten bolyonganak benne, ahogy valószínűleg mi is tennénk, és próbálják kisakkozni, mi minek a folyománya, hogyan lehetne megtörni a kört és kimenekülni az időlabirintusból.

A néző is velük együtt fedezi fel a kapcsolódási pontokat, a visszatérő motívumok ezért sem válnak önismétlővé, inkább mankóként segítik a kirakós összeállítását.

Száraz intelligensen és energikusan, Martinovics üde természetességgel játszik, Angernél fenyegetőbben pedig senki sem tud felbukkanni „a semmiből”, de még akkor is ideglelést okoz, mikor már számítunk rá. Az ütős hármas akkor is gúzsba köti a figyelmet, amikor már kezdenénk elveszíteni a fonalat, de hát figyelni kell, ami izgalmas kihívás egy ilyen furmányosan összerakott filmnél, mely látványában is felér a menő amerikai thrillerekhez, miközben épp eléggé kelet-európai marad – egy egzotikus, picit misztikus és sötét történet, amely talán valóban megtörténhetne a világ eme abszurd kis szegletében.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!